Kennispartnerbericht van BouMatic

Robotmelken en weidegang? Ja het kan!

Kunnen mijn koeien blijven grazen als ik besluit om met een robot te melken? Ja dat kan, als de grootte van de robot rekening houdt met de doorgebrachte tijd in de weilanden en als voorzieningen, zoals het sorteren van hekken, de toegang vergemakkelijken.

Kiezen voor robotmelken betekent niet dat u weidegang moet opgeven. Het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van de toegankelijke weideoppervlakte waarmee u de voerkosten onder controle kunt houden en het welzijn van de dieren bevorderen. Het is wel nodig om op voorhand goed na te denken over de keuze van uw melksysteem en over de details en de aanpak van deze manier van voeren.

Belangrijke aandachtspunten

1. Verdeling van de melktijden

Het eerste belangrijke punt is een andere verdeling van de melktijden: meer geconcentreerd, vergeleken met meer gespreide melktijden die eigen zijn aan een veestapel die op stal blijft.

2. Het aantal standen

Wat betreft het aantal standen moeten we, naast het aantal koeien dat gemolken wordt, rekening houden met de tijd die in de weide doorgebracht wordt per dag gedurende het beweidingsseizoen. Maar ook de wijze van beweiding door middel van vrije toegang of gecontroleerde beweiding. Is een melkrobot in het algemeen voldoende voor 60-65 koeien, dan is dat niet meer het geval als de koeien een groot deel van het jaar beweiden.

30 tot 40% besparen met een dubbele box

De oplossing: een Gemini UP dubbele box. Door twee koeien tegelijk te ontvangen en te melken, verhoogt de BouMatic-robot het aantal dagelijkse melkbeurten, zonder veel meer ruimte in beslag te nemen. De dubbele box blijft erg compact en vereist verhoudingsgewijs weinig extra investering. De dubbele box werkt met een enkele vacuümpomp, één enkele robotarm en één enkele technische ruimte maar bedient wel 2 koeien tegelijk. Dit betekent dat, afhankelijk van de opties, een melkveehouder 30 tot 40% bespaart in vergelijking met een investering in twee losse enkele melkrobots.

Toegang tot de weide: slim selecteren is de boodschap!

Geautomatiseerde selectiepoorten zijn essentieel voor het beheer van de toegang tot weilanden. De selectiepoorten kunnen geplaatst worden bij een uitgang met uitzicht over de weilanden of bij de robotuitgang. In beide gevallen gaan de koeien, na herkenning aan hun nektransponder, en volgens de door de melkveehouder vastgelegde voorwaarden naar buiten. Het BouMatic-selectiesysteem biedt bijna ontelbaar veel mogelijkheden voor fysieke selectie en selectie op basis van de koegegevens. Kies bijvoorbeeld voor meerdere selectiepoorten en verschillende gegevenscriteria, zoals tijd, kalender, alarmen, algemene koe-informatie etc.

Selectiehekken werken in beide richtingen om een ​​koe binnen te houden of naar buiten te laten, afhankelijk van de vooraf ingestelde beweidingstijd die wordt besteed aan het grazen.

Direct vanuit de melkbox selecteren naar de weide

Een van de grote voordelen van de Gemini UP-melkrobots is dat ze direct vanuit de melkbox ook kunnen selecteren naar de weide. Dat is erg praktisch voor een vrij komen en gaan van de koeien. Als de selectiehekken aan de uitgang van de robot geplaatst worden, sturen ze de koeien duidelijk, met drie mogelijke bestemmingen: terugkeer naar de stal, richting de seperatie-, behandelingsruimte, bijvoorbeeld voor een inseminatie, of naar het weiland. Met deze slimme hekken wordt het werk veel makkelijker gemaakt. Nadat de parameters zijn gedefinieerd, worden de koeien automatisch gesorteerd.

Dankzij het geïntegreerde selectiesysteem in de Gemini UP-melkrobots zijn geen extra hekken of poorten nodig en hebben de koeien vrij zicht. Besluit: weidegang en melkrobots zijn perfect met elkaar te combineren!

Ontdek meer over de Gemini UP melkrobot: https://boumatic.com/eu_nl/producten/gemini-up/

BouMatic
Over BouMatic
Zo goed mogelijk omgaan met de koe en tegelijkertijd melk van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren is onze prioriteit.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?