Kennispartnerbericht van SAC

De koe maakt nog steeds deel uit van de kudde

Marijn van Aart kocht in 2011 een van de eerste Gemini melkrobot in Nederland. Onlangs werd Marijn en zijn gezin gevraagd of ze in waren voor een upgrade naar de Gemini UP en of we weer als een van de eersten een nieuw avontuur wilde aangaan.

De installatie

“Op ons bedrijf hadden we er weinig hinder van. Het verliep allemaal goed. We hadden verwacht dat we een aantal dagen de nodige problemen zouden hebben omdat dit de eerste koeien waren die met het herziene systeem werden gemolken. Maar het was eigenlijk direct gebruiksklaar. We hebben het geïnstalleerd en het begon meteen te melken zoals we hoopten”.

De reactie van de koeien

“Het ontwerp van de robot is niet veel veranderd. De koe maakt nog steeds deel uit van de kudde. We zien het bij nieuwe vaarzen die net gekalfd hebben. Ze lopen heel gemakkelijk naar binnen en we kunnen ze met de enkele box naar een strobox selecteren. Dat maakt het leven voor mij als veehouder een stuk gemakkelijker.”, aldus Van Aart.

Voordelen van de Gemini UP

“Wat ons ook echt verrast heeft, is hoeveel minder energie en water we nu verbruiken. We besparen elke maand heel wat op de elektriciteitsrekening, dus dat is een mooi voordeel”.
Van Aart vindt het ook prettig dat het Vision-detectiesysteem van de Gemini UP geschikt is voor de verschillende rassen in zijn veestapel. “De robots kunnen zowel Jerseys als Holsteins melken zonder dat we aanpassingen hoeven te doen aan de robots.”

Zou opnieuw Gemini kiezen

“Melktechnisch is de Gemini gewoon een hele sterke robot met een hele frisse kijk op het robot melken an sich. Als wij het opnieuw zouden moeten doen, dan komt er wederom een robot en wederom een Gemini”.

Zijaanzicht van een enkele box Gemini UP melkrobot.
SAC
Over SAC
SAC werkt sinds de start in 1938 met de visie het beste te doen voor koe, melk en melker - en dit is nog altijd een belangrijk deel van het DNA van de SAC familie. We zijn er om het beste te doen voor uw bedrijf.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?