Gezondheid

Laarzen zijn ziekteverspreiders

Op een paar rubberlaarzen van een veehouder verblijven gemiddeld zo’n 100 miljard kiemen. Daar zitten altijd een aantal ziekteverwekkers tussen die je elke dag over het bedrijf verspreidt.

Van de kalveren naar de koeien, naar de afkalfstal en weer terug naar de kalveren. Reinig je na het verlaten van een ruimte je laarzen? Nee? Dan is de kans groot dat je ziekteverwekkers van stal naar stal verspreidt. De vakhogeschool Südwestfalen (Boelhauve et al., 2016) onderzocht 34 ‘normaal’ gebruikte laarzen van melkveehouders:

Gemiddeld werd 42 gram vuil (1 tot 130 gram) gevonden in het profiel van de laarzen die melkveehouders dagelijks gebruiken.

Per laars werd een totaal aantal kiemen van rond de 100 miljard aangetroffen en dus verspreidt (gemiddeld 108 E-coli-bacteriën, 1.010 stafylokokken). 1 miljoen E-coli-bacteriën is al genoeg om een kalf van een paar dagen oud of met een zwak immuunsysteem te infecteren. Het hoge aantal stafylokokken kan gevaarlijk zijn voor lacterende koeien. Vooral als je met de laarzen komt op plekken waar de koe met haar uier ligt.

Vuil en daarmee de kiemen uit het profiel van een laars, die in een 2 cm dikke laag mest heeft gestaan, worden vervolgens stap voor stap over een afstand van honderd meter verspreid. En met elke stap komen er weer nieuwe kiemen bij.

Schoonmaken helpt. Het grondig reinigen van de laarzen met schoon water (uierdouche, waterstraal, hogedrukreiniger) zorgt er al voor dat het aantal kiemen met 90 procent en meer vermindert.

Conclusie: Elke stal zou een schoonmaakpunt voor laarzen moeten hebben. Zo kan iedereen zonder veel moeite voor en na het betreden van de stal zijn of haar laarzen reinigen. Het meest ideaal is een waterslang met uierdouche en een borstel.

Laat de veearts, inseminator, veehandelaar, monsternemer en andere bezoekers zonder uitzondering laarzen (en een overall) van het bedrijf aantrekken en hun handen wassen. Zo bescherm je de koeien tegen kiemen van andere bedrijven, en zorg je ervoor dat dierziekten geen kans krijgen.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?