Melkprijs

Melkprijs maart 2017

De melkprijs die de Europese zuivelondernemingen in maart dit jaar uitbetaalden was gemiddeld 33,23 euro per 100 kg exclusief toeslagen en nabetalingen. In februari was die prijs met 33,44 euro iets hoger. Ten opzichte van maart 2016 ligt de prijs 18,2 procent hoger.

De lichte daling van de gemiddeld betaalde melkprijzen, wijdt de internationale melkprijsvergelijking aan seizoensinvloeden. De voorspelling is dat er de komende maanden weinig verandert. FrieslandCampina en de Franse zuivelbedrijven hebben aangekondigd de prijs in april en mei niet te wijzigen. Arla kondigde een daling aan van 1,20 euro in april en een euro in mei. Het Britse Dairy Crest zal vanaf juni de prijs verlagen, hoewel het bedrijf toezegde dat de prijs ongewijzigd zou blijven. Desalniettemin haalt de verslechterde stand van de pond de melkprijs met een half eurocent omlaag. Vanaf maart is in de melkprijsvergelijking de prijs van Hochwald, met ook een fabriek in Bolsward, opgenomen.

Veel handhavers

Uit de melkprijsvergelijking van maart 2017 is op te maken dat veel zuivelondernemingen de prijs gehandhaafd hebben, er zijn enkele zwakke stijgers en enkele zwakke dalers. Met 0,9 en 2,2 cent per kg zijn Lactalis (F) en Glanbia (IRL) de belangrijkste dalers. Stijgingen waren te zien bij Arla en FrieslandCampina. Vandaar dat de gemiddelde lijn in de melkprijsgrafiek van Elite, met vier zuivelaars, iets oploopt tegen de Europese trend in.

Productiestijging in VS

Behalve in de VS, steeg ook de melkaanlevering bij de fabrieken in Polen en Nederland. In de andere Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk daalde de productie. De Europese melkaanlevering daalde vijf procent in maart. Ook in Oceanië en Zuid-Amerika daalt de productie al even.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?