Management

Onorthodoxe inzet op hoge productie

Rob Boerkamp werkt aan een productie van 12.000 kg melk per koe per jaar. Die 2.000 kg extra probeert Boerkamp vooral te winnen in de voeding en in de vroege selectie van de vaarskalveren.

De VOF van Rob en Anne en Jan en Diny Boerkamp in Olst melkt 350 koeien. Het rollende jaargemiddelde is nu 10.337 kg. Rob Boerkamp’s streven is 12.000 kg. Boerkamp is namelijk van mening dat alleen met inzetten op een hoge productie de fosfaatrechten het best worden benut.

Nu in vakblad Elite:
Shredlage goed conserveren
De lasagnekuil, opgebouwd uit de eerste drie sneden van 2016 dat Rob Boerkamp won van zijn droge zandgrond, bevatte 58 procent drogestof desondanks minimaal schudden en binnen 24 uur kuilen. Boerkamp voegde dagelijks zeven kuub water aan het rantsoen, maar kreeg de koeien er niet lekker mee aan de melk.

Direct na maaien hakselen

Op aanraden van zijn adviseur van Dairyconsult kuilde Boerkamp na aarzelen de vijfde snede direct na het maaien in, zonder schudden en harken. Het resultaat was 38,2 procent drogestof en 962 VEM. Hoewel de lasagnekuil op papier niet slecht was, steeg de melkproductie wel toen Boerkamp de vijfde snee ging voeren. Welke tekortkomingen microbieel onderzoek aantoonde in de lasagnekuil, de analyseresultaten van beide kuilen en de samenstelling van Boerkamp’s rantsoen vind je in een vier pagina lange reportage in vakblad Elite (augustus-september 2017).

Kalveren moeten groeien

Boerkamp vertelt ook hoe hij het redt kalveren tot soms wel 1.500 gram per dag te laten groeien en wanneer en waarop hij de toekomstige melkkoeien selecteert.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?