Fokkerij

Voor- en nadelen van verlengde VWT

De genetische vooruitgang is vandaag de dag zo groot, dat koeien duidelijk meer melk kunnen produceren dan de generatie ervoor. Nog altijd worden lactaties vroeg beëindigd, als koeien nog veel produceren en nog lang niet bij het break-evenpoint zijn. Wat is ook weer de reden van het zo snel mogelijk na het afkalven weer insemineren?

Voorheen was koeien voor de 60e lactatiedag weer drachtig hebben de gouden fokregel. Net als een droogstand van 60 dagen en een tussenkalftijd van 365 dagen. Gemiddelde producties van 12.000 kg of meer waren toentertijd echter zo’n beetje ondenkbaar. De koeien later in de lactatie insemineren bij een verlengde vrijwillige wachttijd, heeft voor- en nadelen.

Langere VWT: meer drachten

Julio Giordano onderzocht aan de Cornell-universiteit de vruchtbaarheidsprestaties, afvoerwaarschijnlijkheid en lactatieproductie van koeien met een vrijwillige wachttijd van 60 of 88 dagen. In zijn onderzoek waren circa 2.700 koeien op drie bedrijven in de staat New York (VS) betrokken. Alle koeien ondergingen een dubbel Ov-synch-programma voor de eerste inseminatie. Het onderzoek leverde de volgende inzichten op:

  • Een verlenging van de periode tot aan de eerste inseminatie verhoogt het drachtpercentage van 41 procent (60 dagen VWT) naar 47 procent (88 dagen VWT). Koeien in de eerste lactatie hadden het grootste voordeel van de verlengde VWT (46 versus 55 procent). Koeien in de tweede of latere lactatie hadden een minder groot voordeel (36 versus 40 procent).
  • Koeien op de 88e lactatiedag waren lichamelijk beter voorbereid op een dracht, onder meer door een gezondere baarmoeder en qua BCS.
  • Koeien met een langere vrijwillige wachttijd worden later drachtig en hebben een hoger risico op afvoer, vooral oudere koeien.
  • Verlate lactaties op basis van een langere vrijwillige wachttijd (gemiddeld 13 dagen langer) hebben een hogere totale melkproductie als gevolg.

De onderzoekers vermoeden een complexe samenhang tussen vruchtbaarheidsprestaties, afvoer en melkproductie.  Klaarblijkelijk heeft de leeftijd van de koe ook invloed en ook de feitelijke bepaling van de VWT lijkt van invloed.

Lactatie niet te vroeg beëindigen

In tijden waarin iedere druppel melk telt om de cash flow op peil te houden, kan een verlenging van de VWT een bruikbare optie zijn. “Als hoogproductieve koeien weer heel snel geïnsemineerd worden, leidt dat tot een te vroege beëindiging van de lactatie”, zegt Steve Pavelski. Pavelski is buitendienstmedewerker van SCR. “Dat heeft veel invloed op de productieve levensduur van deze koeien. Samen met het verlies aan winst aan het einde van de lactatie, vormt het de basis voor de hoge kosten op bedrijven die de koeien snel drachtig hebben.”

Met een verlengde VWT kunnen koeien hun lactatiepotentieel beter benutten. Maar bij een verlengde VWT moet het vruchtbaarheidsmanagement wel perfect zijn om te voorkomen dat de koeien niet te lang gust blijven. Om dat risico te minimaliseren is tochtherkenning of een standaard synchronisatieprogramma geschikt.

Bron: Mike Opperman, Dairy Herd Management

Tekstbewerking Sophie Oehler, Wilbert Beerling – Foto: Sophie Oehler

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?