Fokkerij

Sterke tochtsymptomen, hoge drachtpercentages

‘Selectieve tochtsynchronisatie’, dat is het nieuwe sleutelwoord in de reproductie. Zo stelde de Canadese professor Ronaldo Cerri vorige week tijdens zijn inleiding tijdens Elite-studiedagen in Duitsland.

Cerri is onderzoeker aan de Universiteit van Brits Colombia (Canada). Wat achter zijn sleutelwoord ‘selectieve tochtsynchronisatie’ schuilgaat, is enkel die koeien meenemen in een synchronisatieprogramma,  die qua vruchtbaarheid als kritisch zijn aangemerkt.

De selectie van koeien die meegaan in het synchronisatieprogramma, kan worden gemaakt aan de hand van de activiteitsmeting. Cerri kan namelijk aantonen dat koeien, onafhankelijk van het productiepotentieel, met sterke tochtsymptomen een duidelijk hogere kans op dracht hebben dan koeien die hun tocht slecht laten zien. Cerri’s advies is alleen de koeien die hun eerste tocht na de afkalving slecht laten zien, mee te nemen in een synchronisatieprogramma. Op termijn wil Cerri direct vanuit een koppelmanagementprogramma de samenhang tussen sterkte van tochtsymptomen en de kans op snelle dracht zichtbaar maken.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?