Gezondheid

Heeft zwaar kalf invloed op productie?

In een lezing op de 27e Melkveedag van Mecklenburg-Vorpommern in Güstrow, ging Professor Anke Römer in op de vraag of koeien die bevallen van een vaarskalf meer melk produceren dan koeien die bevallen van een stierkalf.

De basis voor het onderzoek van Römer is een Amerikaanse studie uit 2014 waaruit een verband bleek tussen het geboortegewicht en de lactatieproductie. Römer gebruikte data van 20.861 eerste kalfskoeien uit Mecklenburg-Vorpommern die stamden uit de jaren 2005 tot en met 2017. Koeien die drachtig waren van meerlingen en koeien die zwaar afkalfden werden niet meegenomen in het onderzoek.

Uit de data-analyse bleek dat het geslacht van het geboren kalf, noch het geslacht van de gedragen foetus invloed heeft op de melkproductie. Het gewicht van het kalf bleek wel invloed te hebben op de productie later in de lactatie. Als het kalf een kg zwaarder was, produceerde de koe tien kg meer melk. De genetica en de jeugdontwikkeling in de opfokfase van de koe, bleken een grotere invloed te hebben op de melkproductie.

Tekstbewerking: Birte Ostermann-Palz – Foto: Katrin Berkemeier

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?