Gezondheid

Stamcellenbehandeling bij mastitis

In een laboratoriumonderzoek vonden wetenschappers van de Cornell Universiteit positieve effecten van secreten (afscheiding) van uierstamcellen van runderen. Deze vondst kan mogelijk bijdragen aan een betere behandeling van mastitis.

Gloednieuw mastitisonderzoek: wetenschappers van de Cornell Universiteit hopen op succes bij een nieuw ontdekte mastitisbehandeling met secreten (afscheiding) van stamcellen uit het uierweefsel.

Mastitis bij het rund wordt normaal gesproken met antibiotica behandeld. “Met antibiotica kunnen de veroorzakers gedood worden”, legt Gerlinde van de Walle uit. Ze is laboratoriumleider aan de Cornell Universiteit (Ithaca, staat New York). “Maar antibiotica helpt niet bij het herstellen van het beschadigde uierweefsel.” In het kader van toenemende zorgen over toenemende resistentie voor werkzame stoffen en lang aanhoudende schade aan het uierweefsel door de ontsteking, hebben wetenschappers aan de diergeneeskundige universiteit in Cornell nu het fundament gelegd voor een alternatieve mastitisbehandeling met stamcellen.

Het team van wetenschappers onder leiding van Daryl van Nydam publiceerde eind maart de onderzoeksresultaten van een studie in Nature Scientific Reports: na het laboratoriumonderzoek konden ze aanduiden dat secreten van uierstamcellen van runderen de genezing en heropbouw van beschadigd weefsel bevordert en ook het uierweefsel van schadelijke bacteriën bevrijden kan. Zo liet de universiteit weten via zijn website (Cornell Chronicle).

Mastitis: blijvende schade

Vooral het eerst genoemde effect is van enorme betekenis. Immers, na een acute mastitis blijft het zo dat na een geslaagde behandeling met antibiotica, beschadigd uierweefsel achterblijft wat het productiepotentieel van het klierweefsel in de uier en daarmee de melkproductie van de koe duidelijk vermindert.

Gerlinde van de Walle en Daryl van Nydam zijn de eerste onderzoekers die gedetailleerd aanduiden hoe de secretie van stamcellen van runderen in elkaar steekt. Bij andere diersoorten, bijvoorbeeld voor behandeling van peesschade bij paarden, is al onderzoek gedaan naar het gebruik van stamcellen. “Het is een brandnieuw onderzoeksgebied”, zegt Van Nydam. “En het zal tot een veelheid aan nieuwe inzichten en ontdekkingen leiden.”

Stamcelsecreten hebben veel positieve effecten

De onderzoekers schrijven, dat de door hun onderzochte stamcelsecreten, meerdere positieve effecten hebben. Zo spelen ze een rol bij de vorming van nieuwe bloedvaten en bevorderen de migratie (beweging, actieve plaatsverandering) van cellen. Beide aspecten hebben grote betekenis bij de heling van door mastitis beschadigd uierweefsel.

Enkelen van de gevonden secreten beschermen de epitheelcellen tegen schades die door bacteriële toxines veroorzaakt worden, anderen hebben zich als antimicrobiële peptiden bewezen die een rol spelen bij het doden van bacteriën.

“Behalve het regenereren van het weefsel, kunnen dergelijke stamcelsecreten de werkzame antibiotische stoffen helpen beter te werken en wel omdat ze enkele van deze antibiotische eigenschappen produceren.” Aldus Van de Walle.

Volgende stap: onderzoek met levende koe

“Op basis van de positieve effecten met stamcelsecreten van runderen, die we in het laboratorium kunnen waarnemen, moeten we nu naar het volgende niveau gaan om te testen. Dus of het ook bij koeien met mastitis daadwerkelijk functioneert”, verklaart Van de Walle.

Aan het eind van de paper wordt samengevat: de studie is het fundament voor mogelijke toepassing van het toepassen van het ‘MDC secretoom’ als extra behandeling bij mastitismanagement. De functionaliteit van het gesecreteerde proteïne, gecombineerd met de eenvoud en de lage kosten van het isoleren en cultiveren van runder-MDC (Mammosphere-derived cells), maakt het secretoom tot een ideale biologische bron voor natuurlijk voorkomende peptiden alsook andere bio-actieve stoffen.

Bekijk de gepubliceerde paper op nature.com.

Over de onderzoekers

Gerlinde Van de Walle werkt aan het Baker Instituut voor diergezondheid waar fundamenteel onderzoek gedaan wordt naar pathogenese (ziektebeeldvorming) en stamcellenbiologie.

Daryl van Nydam is directeur van Quality Milk Production Services, een programma voor melkveehouders dat zich bezighoudt met melkkwaliteitsproblemen waaronder ziektebeheersing en antibioticagebruik.

Tekstbewerking: Katrin Berkemeier – Foto: Screenshot uit wetenschappelijk rapport

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?