Veevoer

Meer of minder krachtvoer

Op drie verschillende proefbedrijven met verschillende producties, kregen koeien rantsoenen met per kg geproduceerde melk verschillende hoeveelheden krachtvoer en ruwvoermengsels met verschillende energiedichtheden. Is melken met minder krachtvoer rendabeler?

Uit zo min mogelijk voer zoveel mogelijk melk halen, dat is wat geld oplevert. Wat de gevolgen zijn van minder krachtvoer als de energiedichtheid van het ruwvoer hoog is, werd onderzocht in drie experimenten. In één van deze experimenten bleef de productie gelijk terwijl de koeien gedurende de lactatie 850 kg minder drogestof uit krachtvoer kregen. Deze koeien namen per dag bijna twee kg meer drogestof uit ruwvoer op. Ook in de twee andere experimenten bleek het belang van hoogwaardig ruwvoer groter dan dat van meer krachtvoer. De effecten van een voerregime met beter ruwvoer en minder krachtvoer had slechts geringe invloed op de NEB en BCS na afkalven.

Meer over de onderzoeksresultaten leest u in de Elite (juni-juli 2018). Daarin leest u ook of een lager krachtvoerniveau voor een hoger saldo zorgt en welk voerregime het hoogste saldo brengt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?