Gezondheid | Premium

Klauwenbadoptimalisatie  

Het inzetten van een klauwenbad leid top melkveebedrijven altijd weer tot problemen. Een technisch goed uitgevoerd bad en de vloeistof niet te laat verwisselen, maken het verschil tussen een goed en een slecht klauwenbad.

Op het 9e dierenartsencongres in Leipzig (D.) omschreef Professor Kerstin Müller van de vrije universiteit van Berlijn de eigenschappen van een goed klauwenbad als volgt:

“Een bad met een oplossing voor de reiniging en desinfectie van de ondervoet van koeien. Het dient als verzorging, niet als behandeling.”

Doel: genezing en desinfectie van huid en hoorn

Het klauwenbad moet bij de uitgang van de melkstal liggen en gepositioneerd zijn dat er geen ontkomen aan is. Voor het klauwenbad moet een schoonwaterbad liggen, zodat koeien met schone klauwen de bak met chemicaliën instappen. Koeien moeten consequent en regelmatig door het bad. Aanbevolen is tweemaal per week, na vier melkbeurten dus. Een goed klauwenbad beschikt over mogelijkheden voor automatisch legen en vullen, zodat er ook daadwerkelijk hervult wordt na 200 passages. Controleer de kwaliteit ook regelmatig.

Ook bij jongvee en droogstaande koeien die niet automatisch toegang tot het klauwenbad hebben, moeten de klauwen regelmatig gecontroleerd en verzorgd worden.

In 2012 richtte een wetenschappelijke studie zich op het optimale ontwerp van een klauwenbad. Daarin werd in 65 ligboxenstallen in vijf landen (VS, Spanje, Japan, VK en Nieuw-Zeeland) met gemiddeld 1.023 melkkoeien het ontwerp van het klauwbad vastgesteld. De focus lag niet op de gebruikte middelen, maar op de technische aspecten. Met een camera werd vastgelegd hoe vaak een achterklauw door bij een passage door de oplossing gaat. De instaphoogte van het bad speelt daarbij een belangrijke rol, maar de lengte van het bad is bepalend. Vanaf een badlengte van drie meter steeg de waarschijnlijk dat iedere achterklauw minstens tweemaal in het bad stapt tot 95 procent.

De Studie van Nigel Cook et al., 2012 adviseert de volgende maatvoering voor klauwbaden:

  • 3,0 tot 3,7 meter lang
  • 0,5 tot 0,6 meter breed
  • 28 cm instaphoogte

Bij deze afmetingen is de hoeveelheid vloeistof in het bad en de koe-flow optimaal, alsook het aantal keren dat een klauw onderdompelt. De illustratie is te vinden op: www.dairyhoofhealth.info.

Origineel artikel: N.B. Cook, et al., The Veterinary Journal 193:669 (2012)

Tekstbewerking: Zaspel

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?