Veevoer

65 procent eiwit van eigen bodem geen probleem op intensief veenweidebedrijf

Er staat een grondgebondenheidseis van 65 procent eiwit van eigen grond op stapel. Koeien & Kansen-deelnemers met veenweidegrond, Coen en Jeannette Hagoort uit Waarder, hebben 120 melkkoeien op nog geen 50 hectare en haalden vorig jaar 74 procent van hun eiwit van eigen bodem.

Coen Hagoort prijst zichzelf gelukkig met zijn intensieve bedrijf. Het is voor Hagoort immers makkelijker het aangekochte voer af te stemmen op het zelf gewonnen voer. Vorig jaar won Hagoort gras met gemiddeld 19,3 procent ruw eiwit. Prima realiseerbaar op de veenweidegrond. De benutting van het gewonnen eiwit ziet Hagoort als de echte uitdaging.

Nu ook in vakblad Elite:
Meer of minder krachtvoer
Hagoort voert per 100 kg melk gemiddeld 27 kg krachtvoer met een ruw eiwitgehalte van 12,9 procent. In de zomer weiden de koeien overdag en wordt gras en mais bijgevoerd en ook in de winter bestaat het rantsoen uit slechts gras en mais. Met 3,56 procent ligt Hagoort’s eiwitgehalte in de melk op een zeer acceptabel niveau. Toen zijn krachtvoer nog meer RE bevatte was het eiwitgehalte vergelijkbaar.

Welke discussie Hagoort voert met voerspecialisten over de hoogte van het eiwitgehalte in zijn krachtvoer, hoe hij grasopname stimuleert met eenvoudig weidegangsysteem en hoe hij ondanks slechts 135 kg zuivere stikstof per hectare het RE-gehalte in het gras opstuwt, lees je in Elite (juni-juli 2018).

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?