Melkprijs

Melkprijzen mei 2018

In mei betaalden de belangrijkste Europese zuivelondernemingen gemiddeld 32,10 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 42 cent minder dan in april 2018 en 1,28 euro minder dan in mei 2017. Het is de zesde maand achtereen dat de melkprijs daalt.

De meeste zuivelondernemingen veranderden hun prijs in mei niet ten opzichte van april. De gemiddelde daling komt voort uit een forse daling bij enkele ondernemingen waaronder Valio en Dairy Crest waar de prijs met 2,40 euro, respectievelijk 1,60 euro daalde. Hochwald betaalde anderhalve euro minder. De enige stijger binnen de EU was de Ierse onderneming Kerry, zij deden er een euro bij op.

Stijging verwacht

Meestal liggen de melkprijzen in mei en juni het laagst. De verwachting is een stijgende prijs in de komende maanden. Dat komt doordat veel ondernemingen hebben aangegeven de prijs te verhogen in juni en juli. DMK kondigt voor juni een stijging van een euro aan, Arla van 2,80 euro, FrieslandCampina van 1,70 euro en Royal A-ware van 1,30 euro.

Verder doet ook de stijging van de noteringen van boter en mager melkpoeder in de laatste maanden vermoeden dat de melkprijs de komende maanden zal stijgen. Buiten Europa verschilde het beeld, Fonterra verlaagde met een dubbeltje per 100 kg. In de VS steeg de prijs met zo’n 2,70 euro, maar de stijging van de omgerekende melkprijs komt ook doordat de dollar meer waard is geworden. De Zwitserse zuivelgigant Emmi betaalde 3,30 euro per 100 kg standaardmelk meer uit doordat er geen C-prijs werd uitbetaald.

In de EU is de sterke groei eruit. In maart en april was de groei een procent. In belangrijke de zuivellanden Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Nederland daalde de productie. Sterke groei was er in Duitsland, Italië en Polen. Buiten Europa is er wel groei. Argentinië, Australië, Uruguay Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In de VS groeide de productie in april met minder dan een procent en is daarmee relatief klein. Nieuw-Zeeland is weer een beetje over de dip heen, ook in mei nam de productie toe.

Zuivelondernemingen

Enkele maanden steeg de boterprijs fors, maar deze kwam in juni onder druk te staan. Kopers wachten prijsdalingen af en zijn dus afwachtend. De prijs dook weer onder de 600 euro per 100 kg. Ook de notering voor mager melkpoeder kwam half juni onder druk te staan. Men spreekt van een rustige markt met minder vraag. Bovendien wordt er nog melkpoeder uit de interventie verkocht en dat drukt ook op de prijs. Ondanks dit is de lijn nog altijd stijgend, al sinds april. De hoge boterprijs houdt ook de prijs van vol melkpoeder hoog.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?