Melkprijs

Melkprijzen april 2018

Voor de vijfde achtereenvolgende maand is in april 2018 de gemiddelde melkprijs gedaald. Deze ligt nu ook onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. De berekende voorschotmelkprijzen komen in april uit op gemiddeld 32,51 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 1,07 euro minder dan de vorige maand. Ten opzichte van april 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 0,55 euro, ofwel 1,6 procent, lager.

De berekend melkprijs van het Britse Dairy Crest is het meest gedaald, maar dat komt voor een groot deel door de seizoensheffing in april van 2,25 pence per liter (ppl) wat gelijk staat aan 2,6 euro per 100 kg. Verder is de melkprijs van april verlaagd met 1,25 ppl. In mei wordt de melkprijs verder verlaagd met 1 ppl. In juni blijft de melkprijs ongewijzigd. Na Dairy Crest zijn de melkprijzen van de Ierse zuivelondernemingen het meest gedaald. Dairygold verlaagde met twee euro per 100 liter, maar dat is wel gecorrigeerd met een tegemoetkoming van een euro per 100 liter vanwege de voerschaarste.

A-ware en FrieslandCampina omlaag

In mei blijven de melkprijzen van DMK, Arla en Savencia ongewijzigd, terwijl de Nederlandse zuivelondernemingen Royal A-ware en FrieslandCampina voor deze maand prijsverlagingen hebben aangekondigd van 0,9 respectievelijk 0,5 euro per 100 kg. Voor juni hebben Arla en FrieslandCampina prijsverhogingen aangekondigd van respectievelijk 1,0 en 0,5 euro.

Goede tekens uit Nieuw Zeeland

Fonterra heeft de prognose melkprijs voor het lopende seizoen op 23 mei jongstleden verhoogd van 6,55 naar 6,70 NZD per kg (milk solids (MS)). Daarbij komt een geschat dividend van 0,175 NZD en komt de berekende melkprijs uit op 6,925 NZD per kg MS ofwel 31,06 euro per 100 kg standaardmelk. Dit is een verhoging van 0,90 euro per 100 kg.

Fonterra (Nieuw-Zeeland) heeft voor het melkprijsseizoen 2018/19 – dat start in juni en loopt tot en met mei 2019 – een openingsmelkprijs van 7 NZD per kg vet en eiwit aangekondigd. Relatief goed nieuws voor melkveehouders want deze sterke openingsprijs – alleen voor de seizoenen 2013/14 en 2015/16 werd ook zo’n hoge openingsprijs afgegeven – is gebaseerd op een positieve inschatting van de zuivelmarkt voor het komende jaar.

De openingsmelkprijs voor het nieuwe seizoen van 7 NZD per kg MS inclusief een geschat dividend van 0,175 NZD is omgerekend 32,20 euro per 100 kg standaardmelk.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?