Management | Markt

Effect van jaarlijkse melkaflevering op melkprijs

De Europese melkprijsvergelijking analyseert maandelijks achteraf de melkprijzen per zuivelonderneming. Zuivel NL heeft doorgerekend welke invloeden grotere hoeveelheden melk per bedrijf hebben.

Voor de Europese melkprijsvergelijking wordt de uitbetaalde prijs omgerekend naar de prijs per kg standaardmelk. Dat betekent dat de prijs die de fabrieken uitbetaalden wordt omgerekend naar een prijs voor melk met standaardgehalten, een bepaalde kwaliteit en een bepaalde hoeveelheid die per jaar wordt afgeleverd. Deze hoeveelheid bedraagt in de melkprijsvergelijking 500.000 kg per bedrijf. De Europese melkveebedrijven zijn echter gegroeid. De melkproductie per bedrijf in 2015 is in onderstaande tabel af te lezen.

Denemarken        1.532.230
Verenigd Koninkrijk        1.122.681
Nederland            740.330
België            436.418
Duitsland            433.535
Frankrijk            380.271
Italië            365.533
Ierland            357.298
Finland            267.001
Gemiddeld            626.144

(Bron: ZuivelNL)

Doordat het aantal bedrijven krimpt en door het wegvallen van het melkquotum in de EU, kan ervan uitgegaan worden dat de gemiddelde melkproductie per bedrijf verder is toegenomen. Daarom is nagegaan hoe een jaarlijkse melkaflevering van 1 en 1,5 miljoen kg per melkveebedrijf per jaar de van de zuivelonderneming ontvangen melkprijs per 100 kg zou beïnvloeden. In de grafiek hieronder kan de verhoging van de melkprijs per 100 kg bij hogere afleverhoeveelheden.

Vaste kosten en kwantiteitstoeslag

Bij zuivelondernemingen die kwantiteitsbonussen uitbetalen of vaste kosten per maand in rekening brengen, wordt de melkprijs hoger bij grotere afleverhoeveelheden. Een aantal ondernemingen uit de Europese melkprijsvergelijking past geen kwantiteitsbonus toe of brengen geen maandelijkse vaste kosten in rekening. Bij deze afnemers heeft een grotere hoeveelheid melk afleveren geen invloed. Dit betreft zeven ondernemingen uit de melkprijsvergelijking welke niet zijn opgenomen in de grafiek hierboven.

Royal A-ware en Milcobel betalen kwantiteit het best

Bij Royal A-ware ontvangt een leverancier die anderhalf miljoen kg levert 1,57 euro meer per 100 kg dan een college die 500.000 kg levert. Een melkveehouder die een miljoen kg levert beurt 1,28 euro meer. Bij Milcobel is dat 0,77 respectievelijk 0,53 euro per 100 kg. Bij de andere ondernemingen komt de meerprijs voor kwantiteit niet boven de 30 cent per 100 kg uit.

Arla vanaf 1,6 miljoen kg

Bij sommige zuivelondernemingen, bijvoorbeeld Arla, wordt pas een kwantiteitsbonus uitgekeerd bij grotere hoeveelheden. Bij Arla wordt vanaf 1,6 miljoen kg melk en meer een bonus uitbetaald.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?