Premium | Veevoer

Overgaan op noodoogst van de mais?

Ook de mais heeft te lijden onder de droogte die nog niet voorbij is. Soms is een noodoogst de beste weg. Aan de hand van dit artikel kun je beslissen of zo’n noodoogst de beste weg is.

Inschatten van de droogteschade bij mais en het nog te verwachten herstel is niet makkelijk. Een vroegtijdige noodoogst ter voorkoming van totaalverlies is duur. Het ontbreekt dan niet alleen aan massa, maar ook is er geen zetmeel door het ontbreken van de kolf in de kolfaanzetting die inmiddels al ontwikkeld is. Een noodoogst is alleen een goede optie als een aanzienlijk deel van de planten op een perceel al volledig is afgestorven. Zo adviseert Karsten Bommelmann van AG FUKO Nedersaksen. Om in te schatten in hoeverre planten nog vitaal zijn, moeten ze nauwkeurig worden onderzocht:

  • Om met droogte verband houdend afsterven van de planten te kunnen aanduiden moet je letten op geelverkleuring en afgestorven plantmateriaal boven de kolfaanzetting. Beide betekenen echter nog niet dat de plant geheel is afgestorven.
  • Een ander symptoom zijn nog enigszins groene bladeren die een perkamentachtige textuur hebben aangenomen. Als je met duim en wijsvinger over deze bladeren wrijft, neigen ze tot afbrokkelen.

Bij een dergelijke verdenking is het advies van Bommelmann enkele planten individueel water te geven, gewoon met een gieter. Als deze individuele planten na twee dagen nog enige vitaliteit tonen, is vroegtijdige oogst niet aan te raden. Verandert de toestand van de planten die water kregen niet, dan kan ervan uitgegaan worden dat de plant volledig is afgestorven.

Noodoogst van de mais

Voor de afweging om eerder te oogsten en voor de oogst zelf, geeft teelt- en voedingsadviseur Frank Looff van DuPont Pioneer de volgende aandachtspunten mee:

  • Bij planten zonder kolven die volledig verdroogd zijn en daarmee niet meer dan maisstro op stam (33 tot 40 procent drogestof in restplant), moet direct worden gehakseld met een haksellengte van minder dan zeven millimeter. Breng de mais in dunne lagen op de kuil, zonder dat het uitgeschoven hoeft te worden en gebruik inkuilmiddelen om opwarming te verminderen. Het is overigens zo, dat als je onder deze omstandigheden moet oogsten, je eigenlijk te laat bent.
  • Planten zonder kolven of met slechts een kleine kolf en nog enkele groene bladeren (28 tot 30 procent drogestof) moeten ook meteen worden geoogst met een haksellengte van minder dan zeven millimeter. Breng de mais ook nuin dunne lagen op de kuil, zonder dat het uitgeschoven hoeft te worden en gebruik inkuilmiddelen om opwarming te verminderen.
  • Planten zonder, met enkel kleine kolven, normale kolven en meerdere verdroogde bladeren of eerste symptomen van droogteschade moeten worden gehakseld bij een drogestofpercentage van circa 30 procent in de gehele plant.
  • In algemene zin is het aanbevolen bij droog inkuilen de verdichting te verbeteren en later ook de voersnelheid te verhogen van anderhalve naar tweeënhalve meter per week.

Bronnen: Felicitas Kaemena, LWK Niedersachsen (D); Dr. Anna Marie Techow, LLH Hessen (D); Dr. Martin Komainda, Georg-August-Universiteit Göttingen (D); Karsten Bommelmann, AG FUKO (D); Dr. Frank Looff

Tekst en foto: Katrin Berkemeier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?