Melkprijs

Melkprijzen juni 2018

De LTO-melkprijsvergelijking wordt vanaf heden opgesteld op basis van de melkprijs die is gebaseerd op de levering van een miljoen kg melk per jaar. Veel zuivelondernemingen betalen voor grotere leveringen een kwantiteitstoeslag waardoor de melkprijs hoger is.

In de overzichten met de melkprijsvergelijkingen van LTO van de laatste maanden en jaren is dit ook gecorrigeerd.

Als wordt uitgegaan van een miljoen kg per jaar in plaats van 500.000 kg per jaar, komt de gemiddelde melkprijs in juni bijna 20 cent per 100 kg hoger uit. De kwantumtoeslagen bij een miljoen kg variëren tussen 0 en 1,30 euro per 100 kg. Als bijlagen publiceert ZuivelNL de gemiddelde melkprijzen bij 500.000 en 1.500.000 kg. De gemiddelde prijzen voor juni liggen dan op 32,53 euro, respectievelijk 32.76 euro.

Europese melkveehouders die hun melk leverden aan de belangrijkste Europese zuivelverwerkers beurden gemiddeld 32,71 euro per kg in juni (bij een miljoen kg). Dat is 60 cent meer dan in mei en 1.43 euro minder dan in juni 2017.

Prijsontwikkeling juni

Voor het eerst sinds november 2017 is de gemiddelde melkprijs weer gestegen. Geen enkele zuivelonderneming heeft de melkprijs verlaagd. De melkprijs van Milcobel steeg het meest, namelijk met 2,30 euro per 100 kg. De aankondigingen beloven dat de gemiddelde melkprijs  in juli en augustus verder zal stijgen. Arla verhoogt in beide maanden de melkprijs met in totaal 2,80 euro per 100 kg, terwijl FrieslandCampina na een verhoging van 1,5 euro in juli de melkprijs voor augustus niet wijzigt. DMK verhoogt de melkprijs in juli met 1,00 euro per 100 kg.

De Britse onderneming Dairy Crest heeft voor de komende drie maanden prijsverhogingen aangekondigd van in totaal 2,9 pence per liter. Dat is zo’n 3,3 euro per 100 kg. De prijsverhoging met 0,5 ppl vanaf september is bedoeld ter ondersteuning van de droogteschade.

Ook de Franse ondernemingen Savencia (juli plus 2,40 euro en augustus ongewijzigd) en Lactalis (juli tot en met september in totaal plus 2,30 euro per 100 kg) hebben prijsverhogingen aangekondigd. De melkprijs van Granarolo (Italië) blijft in juli gelijk. De prijzen vanaf januari 2018 van Granarolo zijn echter met terugwerkende kracht fors naar beneden bijgesteld in de melkprijsvergelijking. In mei maakte dit in het gemiddelde van alle ondernemingen een verschil van 20 cent per 100 kg.

Buiten de EU

Bij het Zwitserse Emni ging de prijs 4,50 euro per 100 kg omhoog door het vervallen van seizoensheffingen. De melkprijs in de VS steeg omgerekend gemiddeld met een halve euro per 100 kg, vooral door de koerswijziging van de dollar ten opzichte van de euro. De productiegroei in de VS damde in april en mei in tot minder dan een procent per maand. In Europa was echter een groei van twee procent te zien.

Zuivelmarkt

Vanwege de vakantieperiode en doordat kopers voldoende voorraad hebben, staat de boterprijs onder druk. Ook bij de andere zuivelproducten is er sprake van lichte daling ten opzichte van de prijzen van juni. Ook drukt het vrijkomen van interventiepoeder de prijzen, toch is het marktbeeld rustig.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?