Veevoer

Mais 2017 nog niet op? Inslurven

Moet de mais er vervroegd af, maar ligt er nog een flinke maisvoorraad van 2017? De slurven die dikwijls worden gebruikt voor bierborstel, perspulp, voederbieten met sojahullen et cetera, kunnen ook worden gevuld met snijmais of kuilgras.

Met behulp van zo’n slurf kan de oude mais dus nog even gebruikt worden, in plaats van dat de nieuwe mais eroverheen gaat. Het voordeel van omkuilen van de oude mais is dat de nieuwe (vaak broeigevoelige) maiskuil langer dicht kan blijven en dat is vanwege het lagere zetmeelgehalte en het hogere suikergehalte wenselijk. Daardoor duurt het namelijk langer voor de kuil stabiel is, ook als biologische inkuilmiddelen worden ingezet.

De slurven worden op het erf gemaakt met een baggingmachine. Enkele loonbedrijven in Nederland kunnen de dienst leveren. De slurf wordt vanuit een rijdende bunker aangelegd die met bijvoorbeeld een voorlader kan worden gevuld. Het enige wat nodig is, is een vlakke ondergrond. Een slurf heeft een klein snijvlak en dus is de voersnelheid hoog. Dat de slurf goed wordt aangelegd, met hoge druk en zonder toetreding van lucht in de slurf, is uiteraard wel van groot belang.

Foto: Katrin Hilbk-Kortenbruck

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?