Gezondheid | Magazine | Premium

Klopt de perazijnzuurconcentratie?

Al lange tijd worden melkstallen geïnstalleerd met een systeem om de melkstellen tussen twee koeien te reinigen met een perazijnzuuroplossing. Bij het aanmaken van de oplossing kunnen makkelijk fouten gemaakt worden, vooral als de oplossing handmatig word gedoseerd. De doseringsfouten kunnen leiden tot een te laag gehalte aan werkzaam perazijnzuur in de reinigings- en desinfectieoplossing. Hoewel het systeem dan nog goed kan werken, kunnen er toch kiemen van koe op koe worden overgedragen. Overdosering leidt tot een versterkt corrosief effect op onder meer de tepelvoeringen.

Routine en concentratie controleren

Om deze problemen te voorkomen, en om de bedrijfseigen routine voor de desinfectie van de melkstellen tussen twee melkingen met peroxyazijnzuur op de proef te stellen, vind je hieronder de belangrijkste richtlijnen voor het aanmaken en gebruiken van de perazijnzuuroplossing.

  • Altijd vers De desinfectieoplossing voor tussentijdse melksteldesinfectie moet voor iedere melkbeurt vers worden aangemaakt. De werkzaamheid vermindert als de oplossing lang blijft staan, en ook door vuil.
  • Verversen Organische bestanddelen, zoals melk en mest, stimuleren de afbraak van de desinfectieoplossing. Dat betekent dat de concentratie licht verhoogd moet worden als dompel- of sleepkuipen worden gebruikt voor de tussendesinfectie. Het kan zelfs betekenen dat de oplossing tijdens het melken ververst moet worden. Aanbevolen is na één tot twee uur verversen, afhankelijk van de vervuiling van de oplossing.
  • Aanbevolen concentratie Het geadviseerde gehalte aan werkzame stof is minstens 1.000 tot 1.200 ppm. Gebruik je een desinfectieproduct met 40 procent perazijnzuur, dan is een dosering van 0,3 procent nodig om dit gehalte aan werkzame stof te bereiken. Desinfectiemiddelen met een lager gehalte aan perazijnzuur, bijvoorbeeld 15 procent, moeten in een hogere dosering worden gebruikt. Bij 15 procent perazijnzuur is 0,67 tot 0,80 procent in de desinfectieoplossing aanbevolen.
  • Inwerktijd Bij deze doseringen heeft de oplossing na 30 seconden haar taak volbracht en is het melkstel vrij van residuen.
  • Werking controleren met sneltest Snel controleren van het gehalte werkzame stof in de desinfectieoplossing, kan met de 2000-perazijnzuur teststroken. Het meetbereik van de stroken gaat in stappen tot 2.000 milligram per liter (= ppm). De richtlijn van een werkzame stofgehalte 1.000 tot 1.200 ppm is bij deze stroken voldoende nauwkeurig af te lezen (zie foto). Er zijn diverse aanbieders, 100 stroken kosten zo’n 40 euro. Het testen is simpel; houd het strookje twee seconden in de oplossing en na 20 seconden kun je aan de hand van de kleur het teststrookje aflezen.
  • Veilig werken Perazijnzuur is bijtend en irriteert de huid. Daarom bij het aanmaken van oplossing altijd een veiligheidsbril en melkershandschoenen dragen en niet te diep inademen. Let op de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant van het product.
  • Dosering Om een desinfectiemiddel te maken met 0,3 procent perazijnzuur op basis van een product met 40 procent azijnzuur, moet 3 milliliter van het product in 1 liter water worden opgelost, of 30 milliliter in 10 liter water of 450 milliliter op 150 liter water. Bij een desinfectiemiddel met 15 procent perazijnzuur moet voor een dosering van 0,8 procent 10 milliter middel in 2 liter water worden opgelost, of 100 milliliter in 20 liter (zie tabel).

Er moet gedoseerd worden aan de hand van het percentage perazijnzuur in het product, om een concentratie van 1.000 tot 1.200 ppm te halen.Tekst: Marc Landmann, adviseur Kesla Hygiëne AG

Product Gehalte Aanbevolen concentratie in % Op 10 liter water
A ≤ 40% 0,25 tot 0,30 25 tot 30 ml
B ≤ 15% 0,67 tot 0,80 67 tot 80 ml
C ≤ 10% 1,00 tot 1,20 100 tot 120 ml
* Geen aanspraak op volledigheid. Bij onzekerheid over de dosering de fabrikant raadplegen
Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?