Gezondheid

Wat s.c. en i.m. ook al weer betekenen

Individuele koeien behandelen, dat doe je als melkveehouder of als medewerker op een melkveebedrijf dagelijks. Als er schade ontstaat aan mens of dier, dan is dit vaak het moment waarop het misgaat door gebrek aan kennis of doordat de rust niet bewaard wordt.

In het artikel ‘Zonder stress en schade’ in Elite 5/2018 lees je welke materialen je nodig hebt om een koe rustig en veilig te behandelen, bijvoorbeeld voor het geven van propyleenglycol, het inbrengen van een bolus of spuiten.

Bij het spuiten is op de verpakking van het middel aangegeven hoe het toegediend moet worden. Daarvoor worden afkortingen zoals s.c. en i.v. gebruikt, die staan voor subcutaan en intramusculair. Welke afkortingen je allemaal tegen kunt komen bij medicijnen en wat onder meer subcutaan en intramusculair ook al weer precies betekenen, lees je ook in het artikel ‘Zonder stress en schade’.

Lees het complete artikel in vakblad Elite:
Bekijk het proefabonnement ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?