Gezondheid

Moeilijke afkalving: beslissen – niet proberen

Dierenarts Ellen Weigert heeft meer dan 35 jaar beroepservaring in de veehouderij. In het nieuwe nummer van Elite (augustus/september) geeft ze 10 tips over wat je kunt doen bij een moeilijk verlopende geboorte. Weten wat je doet en de kalmte bewaren zijn het belangrijkst.

Nu ook in vakblad Elite:
755 melkkoeien, 5 bedrijfsleiders
Als tijdens de afkalving blijkt dat een voor of achterpoot gebogen is, heeft het de voorkeur met twee personen geboortehulp te verlenen. De ene schuift het kalf aan de bekken of aan de kop terug in de baarmoeder, daardoor ontstaat ruimte waardoor de tweede persoon het gebogen ledemaat kan corrigeren. Pak je de klauw van het kalf inwendig vast, omsluit deze dan vanuit je handpalm voor je deze verlegt richting de schede. Dat voor schade aan de baarmoeder, bespaar in zo’n geval niet op glijmiddel.

In het volledige artikel geeft Weigert nog negen tips. Onder andere wat je kunt doen als het geboortekanaal te nauw lijkt, hoe je een naar achterliggende kop draait en hoe je een gedraaide baarmoeder herkent.

Lees alle tips in vakblad Elite
Bekijk de abonnementen ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?