Gezondheid

Onderzoek naar bacteriestammen S. Aureus

Onder leiding van Gerrit Koop van de Diergeneeskundige Faculteit van Utrecht zijn leden van het European Mastitis Panel (EMP) enkele jaren geleden begonnen met het in kaart brengen van de S. Aureus-stammen in Europa.

Het EMP wil weten of er binnen Europa verschillen zijn in de pathogeniteit. Om dat te achterhalen onderzochten wetenschappers isolaten uit Nederland en uit tien andere Europese landen. De EMP-leden stuurden de isolaten telkens naar Utrecht. S. Aureus-bacteriën produceren leukocidine, poriënvormende toxinen die de neutrofiele granulocyten in de uier aantasten en zo de immunologische bestrijding van Aureus-veroorzakers hinderen.

Een eerste resultaat uit het project: De S. Aureus-stammen onderscheiden zich in de mate waarin ze toxinen en leukocidine vormen (hoogproductief, laagproductief). De eerste aanwijzingen duiden er enkel op dat hoogproductieve bacteriestammen zware uierontstekingen veroorzaken. De definitieve onderzoeksresultaten zijn in het komende jaar te verwachten. Met deze resultaten kan op lange termijn de behandeling van een koe met S. Aureus worden afgestemd aan de veroorzakende bacteriestam.

European Mastitis Panel

Het European Mastitis Panel is club van specialisten op het gebied van mastitis en komen jaarlijks samen. Het EMP is een initiatief van MSD Animal Health.

Bron: 11e  European Mastitis Panel, Mei 2018, Budapest

Tekst: Christine Stöcker – Foto: Marion Weerda

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?