Gezondheid

2017: geen klassieke BSE

Bovine Spongiforme Enzephalopatie (BSE), ofwel de ‘gekke koeienziekte’, kwam in 2017 niet voor. Volgens de Europese levensmiddelenautoriteit (EFSA) zijn in 2017 meer dan 1,3 miljoen runderen in de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland onderzocht en zijn geen BSE-gevallen gemeld.

De EFSA maakte dit 30 november jongstleden bekend in zijn jaarverslag met betrekking tot TSE’s (transmissible spongiform encephalopathy’s). Wel werden zes gevallen van atypische BSE gemeld. De atypische vorm treedt in de regel spontaan op bij oudere dieren die zijn geboren tussen 1998 en 2004. Drie van de atypische gevallen werden gemeld in Spanje, twee in Frankrijk en één in Ierland. In Nederland werd in 2010 voor het laatst klassieke BSE (‘gekke koeienziekte’) vastgesteld en in 2011 voor het laatst atypische. In oktober 2018 kwam in Schotland helaas weer een klassiek BSE-geval voor.

Tekst: Katrin Berkemeier en Wilbert Beerling – Foto: APHIS photos by Dr. Art Davis

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?