Veevoer

Inkuilen 4.0

Op de 18e Internationle silageconferentie in Bonn kwamen eind vorig jaar diverse wetenschappers aan het woord die werken aan methoden en tools om voer van nog hogere kwaliteit voor het voerhek te krijgen. Ook werd uitsluitsel gegeven over hoever onzichtbare schimmel de kuil indringt.

Om na te gaan hoe diep aeroob verderf de kuil intreedt namen wetenschappers monsters van de maiskuilen op 15 Italiaanse melkveebedrijven. Zichtbare bedorven plekken onder het folie werden bemonsterd, maar ook de mais onder de zichtbaar bedorven plekken. Zo konden de onderzoekers vaststellen hoeveel mais bij bederf verwijderd moet worden. Hoever om de bedorven plek in de kuil je weg moet steken, lees je in de congresrubriek van de eerste uitgave van  Elite in 2019.

Op het congres werd ook gesproken over software om het beste maaimoment te kiezen, de hoeveelheid voer in kg’s die je per dag van het snijvlak zou moeten ontnemen om broei voor te blijven, de werking en efficiëntie van TMR-stabilisators, de afwijkingen van on-farm NIRS, het voeren van grassap, een extract uit de grasraffinage, en het herkennen van beginnend bederf in de kuil aan de hand van pH-metingen.

De bevindingen van de wetenschappers en hoe je hun methoden zelf kunt gaan gebruiken, lees je ook in het congresbericht in vakblad Elite.

Lees het complete artikel in vakblad Elite:
Bekijk de abonnementen ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?