Melkprijs

Melkprijzen april 2019

De melkprijs die de belangrijkste Europese zuivelondernemingen gemiddeld uitbetaalden in april dit jaar was met 33,21 euro per 100 kg melk 30 cent lager dan in maart. Vergeleken met maart 2018 staat het er wel goed voor. In 2019 beurden de melkproducenten 85 eurocent meer dan in april 2018. Het is de eerste keer sinds maart 2018 dat de gemiddeld prijs hoger is dan in het jaar ervoor.

Voor de maanden mei en juni zijn de vooruitzichten stabiel. Zo blijkt ook de aankondigingen van Arla en FrieslandCampina. De laatste verhoogt met 50 cent per 100 kg in mei, maar in juni gaat er weer 70 cent af.

In de VS stijgen de prijzen wel en lijken uit het diepe dal te komen. Omgerekend is de prijs voor 100 kg melk met 2,20 euro gestegen en dat voor de tweede maand op rij. De prijsstijging is volledig te wijten aan een hogere eiwitprijs. Fonterra daarentegen verlaagde de geprognosticeerde prijs voor het seizoen van 2018/2019. Omgerekend daalde de prijs met 80 eurocent per 100 kg, de koerseffecten zijn daarin niet meegerekend. Voor het volgende seizoen voorspelt Fonterra een melkprijs die weinig verschilt met die van dit jaar.

In de EU groeide de melkaanlevering met een procent in maart. Voor het eerst in zes maanden was er sprake van groei. Vooral Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk droegen daaraan bij en ook in Duitsland was er sprake van een kleine toename. In Frankrijk en wederom in Nederland bleef de productie achter in maart. De melkproductie van de andere belangrijke zuivelexporteurs, Oceanië, Uruguay en Argentinië, kromp ook. Al met al daalde de melkproductie van de belangrijke zuivelexporteurs met 0,4 procent (320.000 ton) in het eerste kwartaal.

De boternotering was medio mei zwakker. De vraag is matig en het aanbod ruim. Alleen de prijs voor mager melkpoeder steeg licht in de eerste twee weken van mei. Voor het overige was er sprake van een lichte prijsdaling, maar het beeld is redelijk stabiel. De Europese boterprijzen zijn lager dan de wereldmarktprijzen, maar van een toenemende export is geen sprake.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?