Melkprijs

Melkprijs oktober 2018

In oktober was de gemiddelde melkprijs van de Europese zuivelondernemingen 13 cent per 100 kg hoger dan in september. In oktober 2017 lag deze prijs echter zeven procent hoger. Tussen de ondernemingen waren in oktober uiteenlopende ontwikkelingen te zien.

In Duitsland verhoogden Muller en Hochwald de melkprijs met een cent. DMK hield de prijs in oktober gelijk en zal dat in november ook doen. Voor december heeft DMK een daling van een cent aangekondigd. Arla verhoogde met 0,9 cent, maar in december zal er weer een cent afgaan. In Italië, Ierland en Frankrijk bleven de prijzen gelijk of nagenoeg gelijk. Alleen het Franse Danone verlaagde met 3,5 cent flink. Het Engelse Dairy Crest verhoogde met een cent, Friesland Campina deed dat ook, maar deze ondernemingen kondigden voor de komende maanden ook weer dalingen. Ook A-ware gaat verlagen, maar verhoogde niet in oktober.

In de VS, Nieuw Zeeland en Zwitserland is sprake van prijsdalingen. Fonterra stelde voor de tweede keer op rij de melkprijsverwachting naar beneden bij. De productie maakte in Nieuw-Zeeland echter wel een forse herstelsprong. Ook in Uruguay en Argentinië was er groei. In de VS werd de periodieke groei wederom niet gehaald. In Australië blijft de productie door de droogte teruglopen, maar ook in Europa zijn de gevolgen van de droogte duidelijk geworden. Vooral in Nederland (in 2018 2,2 procent minder tot november), maar ook in Frankrijk en Italië kromp de productie. Ierland compenseert dit in mate van betekenis. Al met al stagneerde de productie in de EU echter in september. Op de zuivelprijzen heeft dat een stabiliserend effect. Sinds half oktober hebben de prijzen niet veel meer bewogen, alleen eind november was er nog een lichte daling. De boter stond op 5 december op 416 euro.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?