Melkprijs

Melkprijzen augustus 2018

Europese melkveehouders die een miljoen kg melk per jaar leveren, beurden in augustus gemiddeld 34,47 euro voor 100 kg standaardmelk. Dat is 47 eurocent meer dan in juli. In augustus 2017 was de gemiddelde melkprijs echter 5,6 procent lager.

Het prijsverschil tussen augustus 2017 en augustus dit jaar is maar liefst 2,04 euro per 100 kg standaardmelk. Ondanks de forse prijsstijging in augustus 2018, lijkt het er in geen geval op dat het melkprijsniveau van 2018 die van 2017 zal bereiken. Dat de melkprijs eind 2017 aanzienlijk steeg, maakt die kans nog kleiner en dus kan in 2018 worden gesproken over een gemiddeld jaar.

Bij alle Europese zuivelondernemingen bleef de melkprijs in augustus gelijk of steeg. Alleen bij de Zwitserse onderneming was er sprake van daling. Gezien de aankondigingen voor de laatste maanden van 2018, lijkt het er wel op dat de melkprijzen blijven doorstijgen. Arla, DMK en FrieslandCampina hebben alle drie verhogingen aangekondigd van 90 eurocent tot 2,20 euro in de komende twee maanden. Lactalis beloofde een verhoging van 1,20 euro per 100 kg tot en met december. Milcobel deed er in augustus 80 cent bij, maar deed verder geen aankondigingen.

Savencia daalt

Alleen het Franse bedrijf Savencia kondigde een prijsverlaging aan voor september. Hochwald deed er per 100 kg weliswaar een euro bij in augustus, maar draaide de volumetoeslag met terugwerkende kracht tot 1 juli jongstleden terug waardoor de gemiddelde prijs die de onderneming in 2018 tot dusver uitbetaalde, is gedaald.

Arla keert meer uit

Arla heeft naast de prijsverhogingen tot oktober aangekondigd de volledige bedrijfswinst over 2018 uit te keren aan de leden vanwege de financieel moeilijke situatie door de droogte. De verwachting is dat de leden daardoor een nabetaling van 2,30 tot 2,50 euro per 100 kg in 2018 geleverde melk zullen ontvangen. Dat is ongeveer een twee keer zo hoge nabetaling dan in 2017.

Fonterra

Buiten Europa daalde ook de melkprijs bij Fonterra met omgerekend 20 eurocent per 100 kg, maar dat heeft te maken met een koerswijziging van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de euro. Fonterra heeft de definitieve melkprijs voor het melkjaar 2017/2018 vastgesteld op omgerekend 30,77 euro per 100 kg standaardmelk. Het melkjaar 2018/2019 is gestart op 1 juni jongstleden, de voorspelde melkprijs voor dit melkjaar is omgerekend 30,94 euro per 100 kg. In de VS kwam er in augustus omgerekend 2,20 euro per 100 kg melk bij.

Zuivelmarkt

In juli leverden Europese melkveehouders gezamenlijk 1,3 procent meer melk dan in juni, desondanks de droogte in juli. Ook buiten de EU is er sprake van een groeiende productieomvang. In de VS is de productiegroei weer boven de procent gestegen en Nieuw-Zeeland pluste maar liefst vijf procent. In Australië was er in juli krimp voor de tweede maand op rij.

Nadat de emoties, die zijn verbonden aan de droogte, waren verdwenen aan het einde van de zomer, kwamen de prijzen voor zuivel alweer onder druk te staan. Vooral de boterprijzen daalden snel. Op 3 oktober was de prijs voor 100 kg boter gezakt tot 500 euro. Ook de prijs voor magere melkpoeder zakte in. Onder invloed van de prijzen voor vet en eiwit, kwam ook de notering voor vol melkpoeder onder druk te staan. Alle zuivelnoteringen zijn nu lager dan het gemiddelde van 2017.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?