Melkprijs

Melkprijs september 2018

De melkprijs die de grote Europese zuivelondernemingen in september dit jaar uitbetaalden was gemiddeld weer iets hoger, 34 cent per 100 kg om precies te zijn. Het is de vijfde stijging op rij. Het verschil met september 2017 is 2,51 euro negatief.

Na vijf maanden lijkt het echter wel afgelopen met de melkprijsstijgingen. Voor oktober hebben enkele zuivelondernemingen nog verhogingen aangekondigd, maar voor november lijken de meeste prijzen hetzelfde te blijven. FrieslandCampina verhoogt in oktober wel, maar heeft voor november al een daling aangekondigd van 0,70 euro per 100 kg.

Franse melkveehouders die aan Savencia en Lactalis alsook Engelse melkveehouders die aan Dairy Crest leveren, hebben zekerheid gekregen over de melkprijs tot 1 januari. De Engelse onderneming heeft aangegeven in oktober te verhogen en heeft een minimum prijs opgegeven voor december en januari.

Fonterra

Ondertussen heeft het exporterende Fonterra de prijsverwachting voor het komende melkjaar omlaag bijgesteld met omgerekend 1,60 euro per 100 kg standaardmelk, terwijl in de VS de prijzen stijgen. De productie in de VS stijgt nog steeds niet met het gemiddelde groeitempo van de lange termijn. In Nieuw-Zeeland werd in het seizoensbegin wel zes procent meer gemolken.

Droogte

Op de zuivelmarkt zijn in augustus de gevolgen van de wereldwijde droogte in zicht gekomen. In veel Europese zuivellanden daalde de melkaanlevering bij de fabrieken. In Australië is de situatie rampzalig. In Argentinië en Uruguay is de productie stijgende. De Nederlandse zuivelnoteringen zijn intussen door gedaald,  boter staat op 430 euro per 100 kg, een daling van een kwart in twee maanden. De Europese zuivelproducten vinden echter maar weinig aftrek op de wereldmarkt, omdat Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland ze concurrerend aanbieden.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?