Melkprijs

Melkprijs december 2018

In december betaalden Europese zuivelondernemingen met 34,29 eurocent (bij aflevering van een miljoen kg melk) minder dan in november. De tendens voor januari is licht teruglopend tot stabiel. Het vooruitzicht voor februari is iets optimistischer.

De 17 grote Europese zuivelondernemingen die zijn opgenomen in de melkprijsvergelijking betaalden gemiddeld 34,29 euro per 100 kg standaardmelk in december 2018. Dat is 36 eurocent minder dan in november 2017. 11 van de 17 zuivelondernemingen betaalden in december dezelfde prijs uit als in november. De andere zes ondernemingen betaalden hun leveranciers ongeveer een euro minder uit. Onder meer de melkverwerkers DMK, Arla, Milcobel en Danone betaalden minder. Friesland Campina hield de prijs gelijk.

Dalend tot gelijk in januari en februari

Aan de hand van de prijsaankondigingen van enkele zuivelondernemingen lijkt het erop dat de gemiddelde melkprijs in januari nog één keer licht daalt. Arla (minus 1,50 euro) en FrieslandCampina (minus 1 euro) en het ook Nederlandse Royal A-ware (minus 0,50 euro) kondigden prijsverlagingen aan. Met minus 1,20 euro kondigde ook het Britse Dairy Crest een prijsdaling voor januari aan. Lactalis hield het bij minus 0,70 euro.

Het vooruitzicht voor februari levert een klein lichtpuntje op. FrieslandCampina wil er dan weer 20 cent bij doen en Arla wil de prijs in februari stabiel houden. De Franse ondernemingen Lactalis en Savencia hebben al prognoses afgegeven voor het hele eerste kwartaal. Savencia verhoogt in januari en februari met 1,1 respectievelijk 0,8 eurocent en houdt de prijs in maart gelijk. Lactalis zegt de prijs van januari in februari en maart gelijk te houden.

2018: min 3,6 procent

Gemiddeld betaalden de ondernemingen in de Europese melkprijsvergelijking in 2018 3,6 procent minder dan in 2017. Dat maakt van 2018 een ‘gemiddeld’ jaar. In de VS ontwikkelt de melkprijs zich duidelijk negatiever dan in Europa. Melkveehouders in de VS beurden in 2018 bijna 10 procent minder dan in 2017. Voor de Amerikanen geldt dat zij relatief gezien al twee slechte melkprijsjaren achter de rug hebben. In november steeg de productie in de VS wel met 0,6 procent, maar dat is nog altijd minder dan de langjarig gemiddelde productiegroei. Nieuw-Zeeland heeft een stijgende lijn te pakken (plus 1 procent). Australië wordt geplaagd door de gevolgen van de extreme droogte.

Zuivelmarkt

De prijzen voor melkproducten (boter, melkpoeder en weipoeder) stegen in januari. Dat komt door de stagnatie in de melklevering sinds augustus als gevolg van de droogte.  Het volume nam in november met een procent af en in de twee maanden ervoor was er ook sprake van een lichte productiedaling. Uitzondering op de regel is Ierland. De productie steeg er in oktober en november al met 20 procent. Europees melkpoeder is voor de wereldmarkt wederom te duur. De prijs steeg tot 195 euro per 100 kg. Daardoor vloog de Europese interventievoorraad onlangs de deur uit, maar dat lijkt de prijs voor mager melkpoeder nog niet te beïnvloeden.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?