Management

EDF-congres: Deense arbeidsefficiëntie indrukwekkend

Hoogefficiënt konden de Deense EDF-melkveehouders zichzelf noemen op het congres van de European Dairy Farmers. Niet alleen omdat ze gemiddeld 11.000 kg ECM per koe melken, ook qua arbeidsefficiëntie blinken ze uit.

Onder het motto ‘efficient farming on the edge’ kwamen de leden van EDF (European Dairy Farmers) bijeen in het Deense Kolding. ‘Milking on the edge’ is een goede beschrijving voor de melkveehouderij in het noorden van Denemarken. Niet alleen omdat de bedrijven vanwege milieuwetten worden ingeperkt, ook vanwege de hoge kosten voor arbeid en grond, de inzet van betaalde arbeidskrachten en de hoge kapitaalintensiteit. De melkveehouders zijn gedwongen op het gebied van efficiëntie en productie de grenzen op te zoeken. De Deense EDF-melkveehouders melken gemiddeld 11.286 kg energie-gecorrigeerde melk per koe per jaar en hebben een arbeidsefficiëntie van 367 kg ECM per arbeidsuur. De overige EDF-bedrijven produceren 250 kg melk per arbeidsuur.

41.000 koeien op 48 bedrijven

Hoe belangrijk de factor mens is als het gaat om het bereiken van doelen zoals een zeer hoge arbeidsefficiëntie, vertelde Chrisitan Swett op het congres. Swett leidt de Manuka Farms in Chili. Op 48 bedrijven worden 41.000 Jersey-kruisingen gemolken in een low-input systeem. De koeien worden net als in Nieuw-Zeeland jaarrond op de wei gehouden en kalven seizoensmatig af.

Op de 48 bedrijven wordt dezelfde managementstrategie gevolgd, de omstandigheden zijn er vergelijkbaar. Toch verschillen de resultaten van de bedrijven behoorlijk, stelt Swett. De beste bedrijven boeken een winst van 1.960 euro per hectare, terwijl de slechtere bedrijven maar 944 euro per hectare verdienen. De oorzaak ligt volgens Swett vooral in de motivatie en bekwaamheid van de medewerkers. Daarom heeft Swett een trainingscentrum opgericht. Via dit centrum gaan de medewerkers aan de slag met opleiding, individuele carrièreplanning, maar ook met arbeidsomstandigheden en plezier in het werk. Dat verbetert de resultaten van de Manuka Farms vanzelf volgens Swett.

Wat bied je mijn medewerkers?

Ook Paul Harris, bedrijfsadviseur bij Real Success (GB), vertelde hoe belangrijk de medewerkers zijn om zeer goede resultaten te halen op een melkveebedrijf. Vakbekwaamheid, kennis en motivatie van de medewerkers is zeer belangrijk. Nog belangrijker als dat, is hun betrokkenheid bij het bedrijf en het geloof in de bedrijfsdoelen en hun bereidheid in een team te werken om de doelen te halen. Voor zo’n motivatie zijn goede communicatie en omstandigheden (werkplek, salaris, vakantie, werktijden) nodig. Paul Harris gaf zijn toehoorders het volgende in overweging: “Vraag jezelf altijd af of je je eigen kinderen zou toestaan te werken in de omstandigheden die jij je medewerkers biedt.”

Opmerking: de bedrijfsresultaten van de EDF-leden zijn niet representatief voor resultaten in individuele landen, maar geven slechts een trend weer.

European Dairy Farmers

De EDF is een onafhankelijke vereniging voor melkveehouders uit de EU alsook uit enkele niet EU-landen, zoals Zwitserland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. De Engelstalige vereniging werd in 1990 gesticht in het Engelse Stoneleigh. Het belangrijkste doel van de vereniging is over en weer kennis en ervaringen uitwisselen alsook benchmarken op internationaal niveau.

Tekst: Birte Ostermann-Palz – Foto’s Birte Ostermann-Palz, Rabobank, Real Success   

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?