Management

Melken zonder stal

Alleen een melkcarrousel met wachtruimte, verder geen huisvesting voor melkkoeien. In Ierland en Nieuw-Zeeland een heel normaal beeld op een melkveebedrijf. In Duitsland niet. Richting het oosten van Duitsland is weidegang sowieso al niet alledaags.

Bij de broers Paul en Stephen Costello in de Duitse deelstaat Brandenburg is weidegang letterlijk alledaags. Zij melken volgens het Ierse systeem. Dat uitgerekend zij dat doen is niet vreemd, ze zijn in Ierland geboren. In 2014 namen de ondernemers een verouderd melkveebedrijf over, ze ontwikkelden een strategie voor de productie van melk van koeien die op de wei leven. Sinds twee jaar werken ze met twee Ierse herdmanagers aan de implementatie van hun plan op het overgenomen bedrijf.

Dat het een uitdaging is lijkt een understatement. De genetica, het 500 hectare grote graslandareaal, de infrastructuur, het graslandmanagement, de afkalfperiode en zelfs de melktechniek die ze gebruiken hebben de Costello’s aangepast om jaarrond weiden. De Waikato-melkstal importeerden ze uit Nieuw-Zeeland. Europese carrousels vonden ze vanwege vooral de standgrootte niet geschikt voor de Holstein-Jersey-kruisingen. Ook de genetica komt uit Nieuw-Zeeland, althans deels. Ze importeerden ook koeien uit Ierland. Inmiddels hebben ze 800 melkkoeien waarvan nog 130 Holstein’s. Op het bedrijf willen ze verder met uitsluitend de zogenoemde Kiwi-kruisingen. Deze koeien worden weer met Jersey- of sperma van Kiwi-kruisingen geïnsemineerd. Uiteindelijk leidt dit tot een probleem en kan het heterosis-effect niet meer goed worden benut. Daarom willen de broers met partnerbedrijven met Holstein-koeien samenwerken. Zij insemineren hun koeien met Jersey-sperma en Costello koopt de kalveren. De kruisingen van Costello worden met Angus-stieren geïnsemineerd. Kalveren met veel Jersey-bloed zijn voor de mesterij immers niets waard.

Hoe de Costello’s het vruchtbaarheids- en graslandmanagement hebben geregeld, hoe ze een afkalfseizoen van 12 weken bereiken en managen en hun koeien door de Duitse winter trekken, lees je in de volledige reportage in Elite (augustus 2019).

Lees het complete artikel in vakblad Elite:
Bekijk de abonnementen ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?