Management

Dierenmishandeling op grootste melkveebedrijf Indiana (30.000 koeien)

Fair Oaks Farm in Indiana, Amerika, is in ernstige verlegenheid gebracht door een video waarin te zien is dat medewerkers koeien en kalvereren mishandelen. De video toont onder meer hoe koeien met stalen buizen de melkcarrousel worden ingejaagd.

Het melkveebedrijf in Indiana is de grootste van de staat. Het bedrijf houdt 30.000 koeien en per dag worden er 80 tot 100 kalveren geboren. De melkproductie is voldoende om alle inwoners van het iets noordelijker gelegen Chicago, zo’n drie miljoen mensen, te voorzien van melk. Daarnaast is Fair Oaks Farm een attractie geworden. In de reisgids wordt het bedrijf met enige regelmaat aangemerkt als het Disneyland van agrarisch toerisme. Dagelijks kunnen bezoekers plaats nemen op een tribune en kijken naar koeien die afkalven. Onder de noemer ‘The Dairy Adventure’ worden er op het bedrijf allerlei koegerelateerde activiteiten aangeboden. De grootte van het bedrijf, de bekendheid én de publieke functie in de regio zorgen er samen voor dat de mishandeling van de dieren breed wordt uitgemeten in regionale en landelijke media.

Horrorbeelden

Er kan gerust gesproken worden van horrorbeelden (waarschuwing: de beelden kunnen als zeer heftig worden ervaren). De video’s zijn gemaakt door een onderzoeker van Animal Recovery Mission (ARM) die undercover ging bij Fair Oaks Farm. Stalen buizen, koeien die door de hoeven zakken en worden geplet tussen de carrousel en het stalen hekwerk erom heen, kadavers die op het erf in verre staat van ontbinding zijn, verwerpers die op de voergang worden gelegd, kalveren die met agressie een fles in hun bek gedrukt krijgen. Het verhaal heeft sinds juni de staat Indiana in z’n greep.

Verantwoordelijkheid

Inmiddels heeft de eigenaar van Fair Oaks Farm, Mike McCloskey, gereageerd. “Ik neem verantwoordelijkheid voor alles wat te zien is op de video van ARM. De medewerkers die in de video te zien zijn hebben alle regels die ze geleerd hebben tijdens verplichte opleidingen aan hun laars gelapt.” Volgens McCloskey hebben vijf medewerkers zich schuldig gemaakt aan de mishandeling. Vier daarvan waren in dienst van Fair Oaks Farm. Welke rol de vijfde persoon heeft gespeeld is niet bekend.

Hoewel er volgens de eigenaar dus vijf personen betrokken zijn bij de mishandelingen, is alleen medewerker Edgar Gardozo-Vazquez gearresteerd. Op woensdag 17 juli is hij weer vrijgelaten en overgedragen aan de Amerikaanse immigratiedienst. McCloskey meldde aan de nieuwswebsite Agdaily.com dat hij vóórdat de video van ARM gepubliceerd werd al drie medewerkers had ontslagen. Dat is gebeurd nadat andere medewerkers hem vertelden over de dierenmishandeling.

Tegengeluid

Op Facebook is er inmiddels een pagina in het leven geroepen om Fair Oaks Farms een hart onder de riem te steken. De pagina We Stand With Fair Oaks Farms, is ervan overtuigd dat het management van het melkveebedrijf geen weet had van de misstanden. De pagina roept mensen op niet direct een negatief oordeel te vellen, maar verder te kijken dan de video. Bovendien is eind juni naar buiten gekomen dat de medewerker van ARM de werknemers van het melkveebedrijf heeft gedwongen dieren te mishandelen. De woorden van de externe getuige worden nog onderzocht.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?