Veevoer

Insecten als alternatieve eiwitbron in diervoeder

In het project Susinchain, een consortium onder leiding van de Wageningen Universiteit, wordt onderzoek gedaan naar insecten als alternatieve eiwitbron voor onder andere diervoeders. Het onderzoeksteam veronderstelt dat er in 2025 10 procent van de dierlijke eiwitten in diervoeder vervangen kan zijn door insecteneiwit.

Het Europese onderzoeksproject Susinchain, gefinancierd door het programma Horizon 2020 van de Europese Unie, is op 1 oktober van start gegaan. Het doel van het project is een bijdrage leveren aan gebruik van nieuwe eiwitbronnen in diervoeder en voedsel in Europa. Insecten staan centraal.

Zwarte soldatenvlieg

Om de wereldbevolking, naar verwachting 9,1 miljard mensen in 2050, te kunnen blijven voeden, moet er 60 procent meer voedsel worden geproduceerd. Volgens het onderzoeksteam Susinchain is daarbij een beperkende factor de levering van eiwit voor zowel diervoeder als voedsel. Insecten worden daarom genoemd als ontbrekende schakel in het voedselsysteem van een duurzame kringloop. Daarom is het project gericht op het testen van het gebruik van insectenproducten op basis van de zwarte soldatenvlieg, huisvlieg, meelworm en krekels in diervoeder en/of voedsel.

Het project heeft een duur van 48 maanden. De uitvoering is in handen van 18 industriële en 17 academische partners met een totaal budget van meer dan 8,5 miljoen euro. Dr. Ing. Teun Veldkamp, werkzaam bij Wageningen University en Research, is coördinator.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?