Gezondheid

Luchtweginfecties bij kalf aanpakken met nieuw vaccin

Er is een nieuw vaccin tegen BRD (Bovine Respiratory Disease). Dat meldt Veearts.nl. BRD is de verzamelnaam voor verwekkers van luchtweginfecties waarvoor kalveren tot de zesde levensweek vatbaar zijn.

Onder BRD vallen pinkengriep (BRSV), para influenza-3 (PI-3), Mannheimia haemolytica en Mycoplasma bovis. MSD Animal Health introduceert tegen deze ziekten het vaccin Bovillis Intranasaal RSP Live. Vijf dagen na een vaccinatie met dat vaccin zou het kalf immuniteit hebben tegen BRSV en PI-3, de ziekten die in de eerste weken na de geboorte vat kan krijgen op het kalf.

Opvangen van immuniteitsgat

Een reeds bestaan methode om kalveren te beschermen tegen BRSV, PI-3 en Mannheimia haemolytica is het vaccin Bovilis Bovipast. Dat vaccin wordt toegediend op twee en zes weken. Met het nieuwe vaccin van MSD is het immuniteitsgat voor BRSV en PI-3 tussen de geboorte en de tweede vaccinatie met Bovipast op zes weken leeftijd op te vangen.

Drie vaccinaties

Zowel Bovipast als het nieuwe Bovillis Intranasaal RSP Live mogen uitsluitend door de dierenarts worden toegediend. De Bovillis Intranasaal RSP Live wordt met een pipet toegediend in de neus. Bovipast wordt geïnjecteerd. Worden de twee vaccins naast elkaar gebruikt, zoals wordt geadviseerd, dan houdt dat dus in dat het kalf tussen één en zes weken leeftijd drie BRD-vaccinaties krijgt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?