Gezondheid

Kruiden tegen ontstekingen

Op een seminar in Leipzig (D) over de maatschappelijk acceptatie van de melkveehouderij gaven twee sprekers tips over het verbeteren van de diergezondheid op maatschappelijk geaccepteerde wijze.

Dr. Alexander Starke, universiteit Leipzig, wees op het toenemende belang van diermonitoring. Biomarkers, laboratoriumanalyses en activiteitskenmerken leveren zeer bruikbare informatie voor het monitoren van de metabolische stabiliteit bij koeien. Wel is met deze informatiebronnen alleen winst te boeken als ook continu wordt gemonitord.

Dr. Klaus Eder, universiteit Gießen, haalde het feit aan dat de meeste koeien in de lactatiestart ziek worden. De verhoogde ziektevatbaarheid is terug te voeren op de suppressie van het immuunsysteem. De melkkoe wordt daardoor vatbaar voor diverse infecties. Vooral als er ook nog stress bij komt kijken, treden lokale ontstekingsprocessen op. Deze resulteren in een andere verdeling van de beschikbare voedingsstoffen en dat verlaagt de melkproductie. Een geactiveerd immuunsysteem gebruikt ongeveer één kg glucose per dag. Theoretisch kan een koe van een kg glucose 15 kg melk maken. Eder raadt bij ontstekingen aan om NSAID’s (ontstekingsremmers) toe te dienen en om polyfenolrijke plantenextracten te voeren. Goede ervaringen zijn er tot dusver met druivenpulp, Baikal-genezingskruid en Mariadistel. Het voorkomt vaak dat ontstekingsprocessen ernstige vormen aannemen.

Tekst: Gregor Veauthier

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?