Premium | Veevoer

Een goede laatste snede gras oogsten

Om de grasopbrengsten van 2019 nog een beetje op peil te brengen, moet de laatste snede van uitstekende kwaliteit zijn. De neerslag van de laatste weken was hard nodig, maar maakt het moeilijker het juiste moment te vinden voor het maken van kwaliteitskuilvoer. In dit artikel less je enkele tips.

Het bereiken van de gewenste droogte van vers gemaaid gras is door regen, bodemvocht, mist en dauw een kritische factor bij het maaien van de laatste snede van dit jaar.

Doordat het op veel plekken weer droog was dit jaar, zijn de verwachtingen van de laatste snede hoog gespannen. De neerslag en niet al te lage temperaturen hebben er voor gezorgd dat er her en der nog een behoorlijke snede op stam staat. Die moet nog wel worden ingekuild. Herfstkuilen van hoge kwaliteit maken is echter niet makkelijk. Want ook als het niet regent maken dauw, de hoge bodemvochtigheid en mist het laten drogen van gras lastig. Deze en volgende week wordt geen neerslag verwacht. Als de bodem te berijden is en er ook niet te veel mist is, kan het wel eens de laatste kans voor een herfstsnede zijn. Om een goede herfstsnede te oogsten, hebben voedingsadviseurs de volgenden adviezen in petto.

Zo maak je een goede najaarskuil

  • Het juiste maaimoment kiezen (jonge planten, afhankelijk van ontwikkeling belangrijkste grassoort op het perceel), het gewas moet zo droog mogelijk zijn.
  • Omdat rekening gehouden moet worden met meer vervuiling en hogere gehalten ruw as, mag de maaihoogte niet onder de zeven cm liggen.
  • Let er op dat bij late snedes vaker schimmelvorming (kroonroest) voorkomt. Als je roest waarneemt, dan moet het gewas bij de eerstvolgende gelegenheid worden geoogst, zodat de schimmel zich niet uitbreidt.
  • Als het kan het gras aan laten drogen tot tussen 30 en 37 procent drogestof. Omdat het drogen aanzienlijk lastiger gaat door dauw, mist en bodemvocht, moet met een kneuzer worden gemaaid om deze droging te kunnen bereiken. In geen geval mag de veldperiode langer zijn dan anderhalve dag.
  • Bij natter gras van maaipercelen worden langere haksel- en/of snijlengten (opraapwagen) geadviseerd om het perssapverlies in te dammen. In ieder geval moeten maatregelen worden getroffen om te zorgen dat perssap wordt opgevangen in de sleufsilo en/of rijkuil.
  • Wordt het gras niet droger dan 25 tot 30 procent, dan is persen en wikkelen nog mogelijk.
  • Bij drogestofgehalten van niet meer dan 10 tot 15 procent is ook wikkelbalen maken geen optie meer. Dan is het devies droge bietenpulp onder het gras in te kuilen, zodat de perssappen door de pulp worden vastgehouden. Dit moet worden gecombineerd met toevoeging van homofermentatieve melkzuurbacteriën bij het inkuilen van het gras.
  • Bij slechte fermentatie-eigenschappen (quotiënt suiker/buffercapaciteit < 2,0; vervuiling, eiwitgehalte*) de bijpassende inkuilmiddelen gebruiken.
  • Basisprincipe: altijd zorgen voor percelen met zoveel mogelijk Engels raaigras en zo intensief mogelijk gebruiken.

Herfstkuilen zijn meer dan enkel jongveekuilen

Vaak worden najaarskuilen alleen in situaties van voerschaarste aan de melkkoeien gevoerd, vaak ten onrechte. De kwaliteit kan vaak namelijk goed zijn. Let wel: de hoeveelheid ruw eiwit is vaak hoger bij latere snedes, dat betekent ook een hogere buffercapaciteit. Het gehalte pensbestendig eiwit is vaak echter lager. De grotere hoeveelheden NPN-verbindingen kunnen problematisch worden. Waar bij het voeren ook op gelet moet worden is de niet optimale structuurwerkzaamheid van late snedes.

Desalniettemin kunnen de derde en latere snedes soms van betere kwaliteit zijn dan de eerste twee snedes. Late snedes als standaard voor niet productieve koeien reserveren is dus niet aanbevolen. Wel aanbevolen is altijd afgaan op ruwvoeranalyses bij het maken van de voerplanning. Een goed gelukte vierde snede is vaak beter dan een slecht gelukte tweede snede.

Tekst en foto: Katrin Berkemeier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?