Management | Markt

Kan Ierse melkproductie oneindig groeien?

In een interview met Dairy Global begin november, sprak Glanbia-directeur Martin Keane over de ongeremde groei van de Ierse melkproductie en in het bijzonder over waarom een einde zal komen aan de groei. Glanbia is de grootste Ierse zuivelonderneming. Glanbia betaalt een melkprijs die onder het EU-gemiddelde ligt.

Alleen al bij Glanbia leidde de expansie van de melkproductie in Ierland tot een verdubbeling van de hoeveelheid melk die verwerkt wordt, 3 miljard kg nu ten opzichte van 1,5 miljard kg in 2010. De groei van 10 procent in de laatste jaren zal in de toekomst niet meer draagbaar zijn volgens Keane. Glanbia kan geen 100 miljoen euro per jaar blijven investeren om de expansie van de melkproductie te kunnen verwerken. “We moeten de verwachtingen en de expansiedrift van de melkveehouders afstemmen met de behoeften en mogelijkheden van de markt die Glanbia bedient. Daarom denk ik dat het einde van de onbegrensde groei in zicht is”, verklaarde Keane.

De melkproductie controleren met een quotum, dat ziet Glanbia niet zitten. Regel nummer één voor een coöperatief georganiseerde zuivelonderneming is immers dat alle melk die leden aanleveren wordt afgenomen. Een staffel in de melkprijs kan wel worden gebruikt om een barrière tegen productiegroei op te richten. Daarover is echter nog niets besloten volgens Keane.

Export kost geld

Op de vraag of Glanbia ook in de toekomst een melkprijs onder het EU-gemiddelde zal uitbetalen, antwoordt Keane dat het waarschijnlijk is. Glanbia moet 90 procent van de melk buiten Ierland vermarkten. Export brengt kosten met zich mee en die zijn voor de Ieren hoger dan voor de zuivelondernemingen op het vasteland van Europa. Door de meerkosten betaalt Glanbia een cent minder uit. Ierse melkveehouders melken door hun seizoensmatige productiesysteem echter ook tegen lagere kosten, zo meent Keane. Ierse melkveehouders die Glanbia jaarrond melk leveren, ontvangen in de wintermaanden een bonus. De melkprijs die deze melkveehouders ontvangen is vergelijkbaar met het EU-gemiddelde.

Groei niet overdrijven

Niet alleen Keane is van mening dat de groei geremd moet worden. Tijdens het Ierse congres Dairy Days sprak Dr. John Penno de Ierse zuivelwereld toe. Penno is wetenschapper en ondernemer en was medeoprichter en directeur van de Nieuw-Zeelandse Synlait Group. Penno staat bekend als de melk-goeroe van Nieuw-Zeeland. Een les die de Ieren volgens Penno kunnen leren van de Nieuw-Zeelanders, is dat de groei niet overdreven moeten worden. De stijging van de Iers productie met een derde heeft al problemen opgeleverd waaronder een lage melkprijs. Niet alleen Glanbia betaalt namelijk minder dan het gemiddelde.

Kalveren beter verzorgen

De Ieren namen vaak een voorbeeld aan het grasgebaseerde productiesysteem in Nieuw-Zeeland. Maar ook daar is de rek eruit. Er is een plafond voor omschakelen op de productie van melk, milieu- en welzijnsregels worden verscherpt, er wordt deels bijgevoerd en Fonterra is op bezuinigingskoers. Ook de Ieren merken al dat de regels cq. verwachtingen veranderen. Melkveehouders kregen dit jaar een brief over het nieuwe Sustainable Dairy Assurance Scheme (SDAS) met de regels die gelden voor het houden van pasgeboren kalveren. De seizoensmatige afkalving in Ierland zorgt voor enorme arbeidspiek waardoor kalveren kennelijk niet altijd conform de richtlijnen verzorgd worden, vooral de bijna waardeloze stierkalveren niet. De schaalvergroting van de laatste jaren verhoogt die arbeidspiek. Volgens de SDAS-regels moeten onder meer de navels degelijk ontsmet worden en mogen geen gezonde kalveren worden gedood.

Bronnen: onder meer agriland.ie, The Irish Farmers Journal, Global Dairy

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?