Management | Markt | Melkprijs

Melkprijzen oktober 2019

In oktober 2019 betaalden de belangrijkste Europese zuivelondernemingen met 33,51 euro per 100 kg standaardmelk 0,07 euro minder. In oktober 2018 werd 3,6 procent meer betaald.

De meeste zuivelondernemingen veranderden hun melkprijs amper ten opzichte van september. Een uitzondering daarop is Granarolo (Italië), deze onderneming betaalde 1,9 eurocent meer in oktober. De melkprijzen die het Franse Danone en het Britse Saputo Dairy UK uitbetaalden veranderden ook, maar dat heeft te maken met prijswijzigingen vanwege de seizoenen. Saputo veranderde buiten de seizoensmatige wijzigingen de melkprijs niet tussen februari en december. Bij Granarolo, Emmi, Arla en FrieslandCampina staan de prijzen tot december ook al vast. Daarmee kunnen 2019 en 2018 bij deze ondernemingen al vergeleken worden.

2019 2018 2019-2018
Arla Foods DK 32.59 33.18 -0.59
FrieslandCampina 35.16 35.50 -0.34
Granarolo 39.26 38.36 +0.90
Saputo Dairy UK 32.77 32.67 +0.10
Emmi 51.55 48.25 +3.30

Lactalis: boetes voor bonus

Melkveehouders die meer aan het Franse Lactalis hebben geleverd dan vooraf vastgelegd, betalen een boete over de teveel geleverde liters. De ontvangen boetes zijn in september en oktober uitgekeerd als kwaliteitsbonus ter hoogte van 30 eurocent per 100 kg. De melkprijs die Lactalis in september uitbetaalde is daarom gecorrigeerd in de melkprijsvergelijking.

Zuivelnotaties

De totale melkleverantie aan zuivelfabrieken in de EU was in september dit jaar een procent hoger dan in augustus. In de eerste drie kwartalen van het jaar werd een half procent meer gemolken dan in de eerste drie kwartalen van 2018. In september 2019 werd in Nederland, Frankrijk en Duitsland weer iets meer melk geleverd terwijl de Ierse productie stabiel bleef na een periode van forse groei. In andere belangrijke zuivel exporterende landen bewegen de productiehoeveelheden zich wisselend, maar door elkaar genomen was er iets minder productie. Dat resulteert in stabiele en zelfs stijgende zuivelnoteringen. Vooral mager en vol melkpoeder staan er eind 2019 aanzienlijk beter voor dan in heel 2018.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?