Markt | Veevoer

Maisprijs 1,70 euro per procent drogestof

Het eerste deel van de maisoogst 2019 vond plaats onder goede weersomstandigheden. Daarna is er flink wat regen gevallen waardoor de oogst plaatselijk wat moeilijker ging. Behoorlijk wat percelen zijn kapot gereden. De prijs steeg gedurende de oogstperiode.

Net als vorig jaar was er veel verschil in opbrengst, met name als gevolg van de droogte. De effecten van de droogte zullen ook in de analyses terug te zien zijn. Op de plaatsen waar de droogte weinig invloed heeft gehad is een mooi gewas gegroeid met een goede opbrengst en naar verwachting een goede voederwaarde.

Minder of geen kolf

Daar waar de droogte wel invloed heeft gehad is het gewas matig gegroeid met minder of in sommige gevallen zelfs helemaal geen kolf. Hierdoor was de opbrengst fors minder. Deze partijen hebben vermoedelijk ook minder goede voederwaardes.

Opbrengsten

De opbrengsten variëren heel sterk van 50 ton en meer op de vochthoudende grond tot soms slechts 15 ton of minder op de verdroogde percelen. De prijzen waren behoorlijk in beweging gedurende de oogst. Daar waar het eerst leek dat er behoorlijk aanbod zou zijn en een gewone vraag, bleek gaandeweg de oogst de vraag toch aanmerkelijk groter waardoor de prijzen gedurende de campagne opliepen. In het begin van de campagne lag de prijs rond de € 1,50 maal het percentage drogestof maar gaandeweg steeg deze richting de € 1,70.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktVeevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?