Management | Markt

Australië: Regering voorzien in melkleveringscode

Australische melkveehouders zullen volgend jaar door een verplichte melkleveringscode ondersteund worden. De leveringscode bestaat uit negen principes om transparante en eerlijke handel tussen melkproducent en verwerkers te bewerkstelligen.

De melkleveringscode verplicht het om te handelen middels leveringsovereenkomsten. Australische melkverwekkers moeten op uiterlijk 1 juni in ieder geval een standaardovereenkomst aanbieden op basis waarvan melkveehouder en zuivelverwerkers in onderhandeling kunnen treden. De overeenkomst moet voor een in overeenstemming vastgestelde periode de hoeveelheid te leveren melk, de minimumprijs, de kwaliteit en de servicekosten bevatten. Behalve eenzijdige aanpassen van de overeenkomst is ook het naderhand verlagen van de prijs niet toegestaan.

Overstappen zonder beboeting

Ook voorziet de melkleveringscode erin, dat melkveehouders die graag willen overstappen naar een andere verwerkers niet bestraft mogen worden. Bij geschillen moet een arbitragecommissie ingeschakeld worden. Bovendien wordt voorzien in mogelijkheden voor beboeting bij afwijken van de leveringscode.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?