Management | Melkprijs

Melkprijzen september 2019

De gemiddelde melkprijs die de grote Europese zuivelondernemingen in de EU in September uitbetaalden was 33,56 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 0,20 euro meer dan in augustus. In september 2018 was de melk 3,1 procent duurder.

Saputo Dairy UK (voorheen Dairy Crest) betaalt sinds september een seizoensbonus uit aan de leveranciers van 2,50 euro per 100 kg. Dat heeft het gemiddelde omhoog getrokken. De onderneming veranderde de ‘kale’ melkprijs niet meer sinds februari en dat zal tot november zo blijven. Voor het eerst sinds maanden verhoogde de Ierse zuivelondernemingen Glanbia en Dairygold de prijzen alsook Milcobel.

Verwachtingen tot eind 2019 stabiel

Afgaand op de aankondigingen van prijsverlagingen en -verhogingen van meerdere ondernemingen, lijkt het erop dat er niet zoveel beweging in de prijzen zal zitten in de komende maanden. De prijs van Royal FrieslandCampina zal met 20 eurocent per 100 kg zakken in oktober, maar in november weer met 70 cent stijgen. Naast FrieslandCampina heeft ook Arla de prijzen voor oktober en november aangekondigd. Zodoende kan voor de melkprijzen bij deze ondernemingen al een redelijke inschatting worden gemaakt van de gemiddelde melkprijs in 2019. Met 35,10 euro per 100 kg melk komt FrieslandCampina 40 eurocent hoger uit dan in 2018 en Arla met 32,60 euro 60 cent lager. De Nederlandse melkproductie was in september overigens twee procent hoger. Een verhoging van de melkproductie was de laatste tijd zeldzaam in Nederland. In Ierland steeg de productie ook met twee procent in september, maar dat is aanzienlijk minder stijging dan in de voorgaande maanden. In Australië daalde de productie met maar liefst zes procent in de maand augustus. In de VS bleef de productie gelijk en in Nieuw-Zeeland was er een procent meer melk.

Fonterra

Fonterra maakte op 26 september de definitieve melkprijs voor het melkjaar 2018/2019 bekend. Deze kwam op 6,35 NSD per kg vet en eiwit. Dat is minder dan in de laatste twee melkjaren. Vooruitkijkend naar het komende melkjaar calculeert Fonterra een prijs van 6,50 NZD plus 0,2 NZD dividend, wat dit jaar niet uitgekeerd werd. In de VS is de melkprijs al het hele jaar stijgende.

De melkprijs van Fonterra sinds 2009.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?