Veevoer

Amazing Grazing: dashboard voor standweiden

Amazing Grazing heeft een dashboard voor standweiden ontwikkeld. In het dashboard wordt inzicht gegeven in het grasaanbod. In het dashboard is te zien of de grasgroei op het streeftraject uitkomt of juist erboven of eronder. Daarmee kan bepaald worden of er bijgevoerd moet worden of dat het aantal weideganguren aangepast moet worden.

In Amazing Grazing bundelen melkveehouders, adviseurs en onderzoekers hun krachten. Het dashboard dat de groep ontwikkeld heeft, is gratis en volledig gericht op standweiden.

Het dashboard bestaat uit verschillende platforms. Percelen die op het moment van invoeren begraasd worden, horen bij het beweidingplatform. Onder het kopje maaiplatform horen percelen die zijn gereserveerd om te maaien. Het groeiplatform behelst percelen die gemaaid zijn en moeten groeien voor beweiding. Het beweiding- en groeiplatform zijn direct van belang voor het weiden, dus komen ze terug in het grasvenster en perceelvenster. Het grasvenster heeft een grafiek voor het beweidingplatform en het groeiplatform. Het perceelvenster toont de percelen van het beweiding- en groeiplatform.

Met behulp van de platforms worden een gras- en perceelvenster gevuld. In het grasvenster wordt het grasaanbod uit het beweidingplatform vergeleken met de streefwaarde. De prognose geeft de verwachte grashoogte weer. Omdat in de praktijk het beweidingplatform samengesteld wordt uit op zichzelf staande percelen, wordt in het perceelvenster het grasaanbod op de individuele percelen weergegeven.

Het dashboard is gratis te downloaden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?