Management | Melkprijs

Melkprijs november 2019

De gemiddelde melkprijs die de belangrijkste Europese zuivelondernemingen uitbetalen kwam in December 2019 op 33,73 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 22 eurocent meer dan in oktober. In november 2018 was de gemiddelde melkprijs 3,1 procent hoger.

De lichte prijsstijging in november is veroorzaakt door de Ierse zuivelondernemingen die allemaal de prijs met een euro verhoogden. Ook de melkprijzen van FrieslandCampina en Saputo Dairy UK stegen. FrieslandCampina heeft al aangegeven de prijs in december met 90 cent te verhogen en in januari met 1,20 euro te verlagen.  De reden daarvan is een verandering in de melkprijssystematiek van FrieslandCampina.  Het concern baseert de prijs op de prijzen van andere zuivelconcerns in het noordwesten van Europa. Voorheen baseerde RFC zich op de prijzen inclusief bonussen, sinds 1 januari worden de bonussen niet meer meegenomen wat leidt tot een lagere garantieprijs. Bovendien werd de melkprijs van RFC voor januari meer verlaagd dan was aangekondigd, omdat de prijzen van de nadere zuivelondernemingen overschat werden.

Saputo Dairy UK heeft sinds 12 maanden de melkprijs niet gewijzigd, maar heeft nu aangekondigd in februari met omgerekend 80 eurocent te verlagen. Wel steeg de prijs in november door een koerswijziging van het pond. In de VS was de prijs voor de ‘class III’ melk over heel 2019 16 procent hoger dan in heel 2018, maar in december daalde de prijs wel weer voor het eerst in november en in december weer.

Globaal

In EU steeg de melklevering aan de fabrieken met 0,3 procent in oktober. In de eerste tien maanden van 2019 werd er een half procent meer geleverd dan in dezelfde periode in 2018. In Frankrijk was er groei en in Nederland pluste de melkleverantie voor de vierde keer op rij. In Duitsland daalde de levering en in Ierland ook nadat deze stabiliseerde in september. De Exponentiële groei is eruit bij de Ieren. Onder alle belangrijke zuivelexporteurs in de wereld, inclusief de EU, was de productiegroei met 0,1 procent licht negatief in oktober. Op de globale zuivelmarkt zijn de noteringen stabiel sinds begin december. Europees mager melkpoeder begint concurrentie te ondervinden van scherper geprijsd mager melkpoeder uit de VS.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?