Management

1.200 melkkoeien, 2.700 hectare, melken zonder bank

Tien kilometer ten zuidoosten van de Litouwse stad Marijampole ligt het melkveebedrijf Padovino ZUB. Er worden 1.200 koeien gemolken met een gemiddelde productie van 12.000 kg per koe. In het eerste derde deel van de lactatie wordt driemaal daags gemolken.

Het coöperatieve bedrijf wordt geleid door drie directeur-aandeelhouders. Veel van de 110 medewerkers hebben aandelen in het bedrijf. Het bedrijf financiert alles uit kasstroom. Ook de nieuwe ligboxenstal werd zonder bank gebouwd. Maar liefst 10 miljoen euro werd de laatste jaren geïnvesteerd in vooral het machine park. Ongeveer 40 procent ervan werd bijgedragen door Europese subsidies. Ook de 40-stands draaimelkstal werd door de EU gesubsidieerd.

Elite was op bezoek bij Padovino en schreef een reportage over het coöperatieve bedrijf met een management dat behoort tot de besten ter wereld.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?