Fokkerij

Fokken op minder schommelingen in melkproductie

Het is mogelijk om te fokken op minder schommelingen in melkproductie. Dat stellen onderzoekers op basis van productiegegevens van 200.000 koeien.

Marieke Poppe, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research: “We zagen dat koeien met een genetische aanleg voor een stabiele melkproductie vaak ook een genetische aanleg hadden voor een goede uiergezondheid en weinig metabole problemen, zoals slepende melkziekte. Ook leefden koeien met een stabielere productie langer.” Omdat er genetische verschillen zijn tussen koeien, is het mogelijk om op minder schommelingen in melkproductie te fokken. De dagelijkse productiegegevens kunnen helpen om koeien te fokken die meer veerkracht hebben en dus tegen een stootje kunnen.

Tot voor kort waren voor genetisch onderzoek alleen melkproductiemetingen beschikbaar die eens in de 3 tot 6 weken werden gedaan. Daardoor was het niet mogelijk om te kijken naar variatie in productie van dag tot dag. Nu dagelijkse metingen door melkrobots gedaan worden, krijgen onderzoekers de kans korte productieschommelingen te onderzoeken.

Vervolgonderzoek richt zich op de meerwaarde van dit ‘veerkrachtkenmerk’ ten opzichte van bestaande kenmerken waar momenteel op gefokt wordt, zoals uiergezondheid en levensduur. (Onderzoek: Wageningen University en Research / CRV)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?