Fokkerij

Circa 163 erfelijke secties beïnvloeden lichaamsgrootte rund

Net zoals mensen, hebben runderen geen gen voor lichaamsgrootte. Onderzoekers van de Universiteit van Queensland (Australië) ontdekten dat een samenspel van veel verschillende erfelijke secties bepaalt hoe groot of hoe klein het lichaam van het individuele rund wordt.

Uit genoomanalyses van 5.000 runderen konden de Australische onderzoekers opmaken dat minimaal 163 erfelijke secties mede bepalen hoe  groot of hoe klein het rund wordt. Het merendeel van deze secties betreft niet delen van genen, maar liggen ertussenin, in de regulerende gebieden. Een sectie die in bijzonder grote mate relevant is voor lichaamsgrootte, bevindt zich tussen de bouwstenen van een gen dat zorgt dat het groeihormoon geproduceerd wordt.

Bron: Schweizerbauer

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?