Management

Tweede spreker Elite-studiedagen: Pieter Kuijer

De Elite Studiedagen worden na de presentaties van dierenarts en CowSignals® -trainer Bert van Niejenhuis afgesloten met een presentatie van melkveehouder Pieter Kuijer. Na de presentaties is er een rondetafelgesprek met alle ruimte voor vragen en discussie met de sprekers. In dit bericht vast een tipje van de sluier over Kuijers bedrijf en hij licht alvast twee punten uit zijn presentatie toe.

Pieter Kuijer melkt in Soest samen met zijn vrouw Anneke en zoons Bart en Daan 55 hoogproductieve koeien. Kuijer is fervent Holstein-fokker en duurmelker. Op dit moment zijn de koeien gemiddeld 208 dagen in lactatie. Lactaties van 500 dagen en meer komen voor in Kuijers stal. De gemiddelde jaarproductie van de koeien is 11.704 liter. Dat bereikt hij met het motto ‘als je goed voor de koe bent, is de koe goed voor jou’. Dat betekent perfecte voeding en veel comfort, vooral in dat laatste wordt Kuijer geremd door zijn ligboxenstal waarvan het grootste deel in 1973 is gebouwd. Op de Elite Studiedag Transitie en Vruchtbaarheid vertelt hij hoe de stal en vooral het management gaandeweg zijn aangepast om aan de behoeften van zijn koeien tegemoet te komen. Niet alleen de melkkoeien, maar ook de kalveren krijgen vanaf het eerste moment de volle aandacht.

Elite: Hoe lang verblijven de transitiekoeien in het strohok?

Kuijer: “Drie tot vier weken, koe-individueel bepaald. Wat wel de standaard is, is dat de koe de afkalf-afdeling pas uitgaat als de nageboorte eraf is, niet eerder. De nageboorte gaat in een kadaverton. Ik ben daar strikt in, omdat we in het verleden last met Neospora hebben gehad. Voor verse koeien hebben we een tweede strohok dat meedraait op de robot. Van daaruit starten verse koeien op in de groep. Met een Texas-poort kunnen ze zelf kiezen het strohok te verlaten.”

Elite: Waar gaat het nuchtere kalf naartoe?

Kuijer: “Het liefst vangen we het meteen op, bij wijze van mag het kalf het stro in de afkalfbox niet aanraken om Cryptosporidia in de hand te houden. Het kalf gaat in een kunststof bak met schoon stro voor het voerhek, de koe kan het kalf drooglikken. In dezelfde bak zetten we een emmer koedrank en over het kalf gooien we een paar scheppen smakelijk kuilgras van de melkkoeien. We pakken meteen de minimelker, alle biest wordt getest met een Brix refractometer. Binnen een uur moet er vier liter biest in het kalf zitten, dag of nacht. Als het kalf zelf al op zoek is geweest naar de uier, drinkt het vervolgens minder makkelijk uit de kalverspeen.”

Lees meer over de Elite Studiedagen

Pieter Kuijer is fervent Holstein-fokker.
Voor meer comfort bij liggen en opstaan in de beperkte ruimte in de ligboxenstal uit 1973, benut Kuijer zelfs de ruimte buiten de stal.
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?