Management

Arla studie: dezelfde normen voor dierenwelzijn in heel Europa

Goed samenwerken en regels en normen gelijk maken zijn randvoorwaarden voor een duurzame Europese zuivelsector. Dit bleek uit een onderzoek naar de toekomst van de Europese zuivelsector. Het onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Europees milieubeleid (IEEP) in opdracht van Arla.

De onderzoekers geven aan dat voor een duurzame toekomst het noodzakelijk is om een eerlijk evenwicht te vinden tussen de economische, ecologische en sociale aspecten van de sector. Om dit te bereiken zijn er verschillende stappen nodig:

  • De zuivelsector moet sneller CO2 neutraal worden terwijl de normen voor dierenwelzijn en productietransparantie worden verhoogd.
  • In de hele Europese Unie moet gelijke concurrentie komen door gelijke dierenwelzijnsnormen, voedseletikettering en duidelijke definities voor duurzame voeding. Dit helpt consumenten om weloverwogen beslissingen te nemen.
  • Het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) moet landbouwers ondersteunen bij de overgang naar meer duurzaamheid. Dit moet bijdragen tot een verhoging van de kwaliteit en de waarde van de geleverde producten door middel van positieve veranderingen in plaats van negatieve.
  • Jonge boeren moeten meer kansen krijgen om de sector te betreden. Dit is de enige manier om nieuwe vaardigheden, ideeën en inzichten in de sector te krijgen.

Voor het onderzoek interviewde het IEEP melkproducenten, machinefabrikanten, vakbonden, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties en consumentengroepen gedurende zes maanden en liet vervolgens de resultaten onderzoeken door internationale wetenschappers.

Zuivelfabrikant Arla vraagt om dit onderzoek omdat ze willen begrijpen hoe de huidige Europese zuivelsector er nu voor staat, en wat de toekomstige kansen en bedreiging zijn. Arla is een grote speler op de Europese zuivelmarkt met leden in zeven verschillende Europese lidstaten.

Lees het IEEP rapport hier

Bron: AgE – Foto: IEEP

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?