Management

Ierland: aandeel lachgasemissie weidedieren kleiner

Ierse onderzoekers deden een omvangrijke studie naar de emissie van stikstof en broeikasgassen van weidedieren. In Ierland wordt het aandeel flink overschat volgens de onderzoekers.

Een Iers onderzoeksteam heeft onlangs onderzoeksresultaten gepresenteerd van een project waarin de stikstofemissie uit urine en mest in het voorjaar, de zomer en de herfst op goed doorlatende en matig en niet perfect ontwaterde weidebodem uitgebreid werd gemeten. De wetenschappers stelden vast dat de gemiddelde lachgasemissiefactor wezenlijk lager uitvalt dan verondersteld wordt in de IPCC-standaard voor weidedieren. Tot nu toe werd er in Ierland van uitgegaan dat rond 41 procent van de emissie van het broeikasgas lachgas uit urine en mest van weidedieren komt. In actuele onderzoek komen wetenschappers op slechts 23 procent.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?