Management | Premium

Bescherm jezelf ook tegen hitte

Niet alleen koeien hebben behoefte aan verkoeling tijdens warme dagen, ook mensen kunnen last hebben van de hitte. In dit artikel vindt je tips om het werken in hitte gemakkelijker te maken.

De zon brand en de thermometer stijgt naar de 30 graden. kantoren zijn met airconditioning makkelijk koel te houden, maar dit is in melkstallen of op de voergang toch wat lastiger. Dit belast het lichaam en maakt het werk zwaarder. Neem daarom de juiste maatregelen om het werk wat te verlichten.

Verplaats werk en drink genoeg water

Veel werkzaamheden zoals het zand van de kuil afscheppen of het schoonmaken van kalveriglo’s zijn niet gebonden aan tijd. Probeer deze dus vroeg in de ochtend of later op de dag te plannen. Dit geldt ook voor fysiek inspannende werkzaamheden zoals bijvoorbeeld klauwbekappen of onthoornen. Ingrepen bij koeien kunnen daarnaast stress veroorzaken bij het dier. Het is voor het dierenwelzijn beter om deze niet tijdens hitte uit te voeren. Sommige werkzaamheden zijn minder flexibel zoals bijvoorbeeld melken. Toch kun je daar ook maatregelen nemen voor een beter werkklimaat.

  • Zorg voor verkoeling: Ventilatoren en watervernevelaars helpen niet alleen koeien om af te koelen, ze kunnen ook mensen hierbij ondersteunen. Pas wel op dat er geen tocht ontstaat. Daarnaast helpt het om ramen of gevels zoveel mogelijk af te dekken zodat er minder direct zonlicht in de melkput komt.
  • Blijf water drinken: Dat water drinken helpt om af te koelen weten we, maar hoeveel water moet je dan drinken. Als richtlijn kun je aanhouden twee tot drie drinkpauzes per uur. Heb je melkers? Bied dan voldoende water aan. Als het echt heel warm is kun je ook tussendoor wat fruit eten om de lichaamsreserves (energie en vitamines) weer aan te vullen.
  • Houd vaker korte pauzes: Omdat het werk zwaarder is zul je meer behoefte hebben aan korte rustmomentjes. Tijdens deze rustmomentjes is het aan te raden om koud water over je polsen te laten stromen, dit helpt bij het afkoelen.
  • Draag koele kleding: Het is logisch om geen dikke zwarte trui aan te trekken met warm weer. Heb je het echter in koele kleding alsnog warm? Maak je kleding dan vochtig door het kort in water te dompelen en daarna goed uit te wringen. Tijdens het dragen verdampt het vocht waardoor je vanzelf afkoelt.
  • Verkoel sociale ruimtes: Als je pauze houdt doe je dit het liefst op een koele plek. Plaats op ‘pauzeplekken’ een airco of zorg dat deze  ruimtes goed afgeschermd zijn tegen warmte. Laat verschil tussen binnen en buitentemperatuur niet groter worden dan 6 graden, dan heb je namelijk meer kans op verkoudheid.
Tijdelijk een ventilator plaatsen in het dak van de melkstal helpt bij het creëren van betere arbeidsomstandigheden. Foto: Stöcker-Gamigliano

Pas op voor volle zon

Het werk dat tussen 10.00 en 15.00 uur moet gebeuren moet zoveel mogelijk in de schaduw plaatsvinden. Maar ook als je in de schaduw werkt is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Smeer zonnebrandcrème (minimaal factor 30), zet een hoed of pet op en draag eventueel een zonnebril. Het is belangrijk dat de zonnebril een CE-label heeft met daarbij filtercategorie twee of drie. Anders houd deze alsnog niet voldoende UV-straling tegen. Bevindt het werk zich op één plek? probeer dan schaduw te creëren door bijvoorbeeld een parasol of luifel neer te zetten.

Het grootste gevaar voor mensen die in de hitte werken is het oplopen van een zonnesteek. Als je met medewerkers werkt, ben jij als werkgever wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de temperatuur op de werkplek geen schade veroorzaakt aan de gezondheid van medewerkers (Zie artikel 6.1 van de Arbowet). Wees daarom bij medewerkers maar ook bij jezelf alert op signalen die kunnen wijzen op een zonnesteek zoals: hoofdpijn, misselijkheid of andere niet te verklaren klachten.

Warmte voorkomen is niet mogelijk

De temperatuur in werk- en sociale ruimtes mag niet hoger zijn dan 26 graden. Desalniettemin kan een werknemer niet zomaar thuisblijven als het warmer dan 26 graden wordt. Werknemers moeten de baas de kans geven om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Een dienst opdelen of langere pauzes inlassen kunnen tijdelijke oplossingen zijn als het extreem warm wordt. Overleg met medewerkers en kom samen tot een passende oplossing.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?